«Αυξάνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί ως μία αποτελεσματικότητα αυτής της έμμεσης πίεσης που ασκούμε με τα μέτρα στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Από εκεί που είχαμε 6.000-7.000 ραντεβού την ημέρα, έχουμε πάει στα 30.000-35.000, που είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα και ελπίζω να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον «Real Fm».

Ο κ. Οικονόμου προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κρατήσει «αυτά τα κεκτημένα, που με σχεδιασμό, με σώφρονες κινήσεις πετύχαμε μαζί με την κοινωνία, όλο το προηγούμενο διάστημα».

Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να μην ξανακλειστούμε μέσα, να μην ξαναστέλνουμε SMS για να κάνουμε δύο ώρες βόλτα, να μην είμαστε στημένοι πίσω από οθόνες υπολογιστών, να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα στα σχολεία, να μην ξαναζήσουμε τις σκηνές στο lockdown, που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η χώρα να μην ξαναγυρίσει εκεί».

Μιλώντας για το ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «έχουμε και ό,τι απαιτείται, προκειμένου να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, και κίνητρα για να έρθουν γιατροί του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. Εάν δεν αποδώσουν τα κίνητρα, θα πάμε σε επίταξη ιατρικών υπηρεσιών, όπως κάναμε και προηγουμένως».

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το φάρμακο και θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουμε διαθέσιμα φάρμακα όταν κυκλοφορήσουν, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν», σημείωσε επίσης, σχετικά με τα νέα φάρμακα κατά του κοροναϊού.

Επανέλαβε ότι η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις επιλογές της κυβέρνησης, εξηγώντας πως «σε καμία χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους, που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζα πολύ τα πράγματα. Ιδιαίτερα για την εστίαση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της σύστασης για εμβολιασμό, υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι, που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test».

«Μιλούν για λευκή πετσέτα όσοι έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους»

Αναφορικά με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «όλα όσα έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα για να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας, τους συμπολίτες μας, την οικονομία, απέχουν πολύ από τον ισχυρισμό για ‘λευκή πετσέτα’ εκείνων που, αντί να συμβάλλουν στον εμβολιασμό, έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους. Εκείνων που επιλέγουν – μόνοι σε ολόκληρο τον πλανήτη – να εργαλειοποιούν την πανδημία για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη».

«Το δικό μας ενδιαφέρον», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, «είναι εστιασμένο στο πώς θα παρακινήσουμε και θα ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες – όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται – να εμβολιαστούν. Να φροντίσουμε έτσι ώστε το πρόγραμμα της τρίτης δόσης να ‘τρέξει’ γρήγορα. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας, για να αντέξει την πίεση που δέχεται και θα δεχτεί το επόμενο διάστημα. Και να διασφαλίσουμε ότι η ζωή μας δεν θα ξανακλείσει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς, για την ίδια τη ζωή».

Μιλώντας για την εκπαίδευση, αφού υπογράμμισε ότι «έχουν ξεκινήσει τα σχολεία από τις 12, 13 Σεπτεμβρίου και, μέχρι σήμερα, έχουν κλείσει κάποια τμήματα, λιγότερα από δεκάδες στα 80.000 που έχουμε, και αυτό», όπως ανέφερε, «γιατί έχουμε ένα σύστημα πολύ πυκνού testing, το συχνότερο στην Ευρώπη, δωρεάν για τους μαθητές. Έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με τα οποία λειτουργούν τα τμήματα και τα σχολεία», είπε πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, «να μείνουν τα παιδιά στις τάξεις με τους εκπαιδευτικούς, να είναι οι φοιτητές στα πανεπιστήμια».

Ως προς την οικονομική στήριξη των πολιτών, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πίσω, όχι μόνο στη μεσαία τάξη, αλλά σε όλη την κοινωνία, «πολλά από αυτά που της είχε πάρει, με τα βάρη που είχε φορτώσει συνειδητά στις πλάτες της, η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Γι’ αυτό άλλωστε και το εισόδημα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε για όλους τους Έλληνες πολίτες, εξαιτίας της πολιτικής των μειώσεων στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «στο τέλος της ημέρας, όλοι οι Έλληνες πολίτες, προφανώς και η μεσαία τάξη που το εισόδημά της κατακρεουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, βλέπουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από αυτό που είχαν περασμένες χρονιές».

«Αυτή την ώρα, είμαστε εστιασμένοι στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν να κάνουν με τη στήριξη των νοικοκυριών, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα. Διαθέτουμε 500 εκατομμύρια για το σκοπό αυτό, για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το αποτύπωμα της ενεργειακής αύξησης, που και αυτή έρχεται απ’ έξω», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: in.gr