Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναλαμβάνουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, τα κυλικεία του Βερολίνου θα προσφέρουν από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο χορτοφαγικά γεύματα, σε μια προσπάθεια να γίνουν τα μενού πιο φιλικά προς το κλίμα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος τα πιάτα με κρέας

Από το μενού της Δευτέρας θα απουσιάζουν εντελώς τα πιάτα με κρέας, που αντικαθίστανται με σαλάτες. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να παραγγείλουν γεύματα από μία λίστα που θα είναι 68% vegan, 28% χορτοφαγικά και μόλις 4% με κρέας και ψάρι.

Τα νέα μενού έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των πανεπιστημίων στη γερμανική πρωτεύουσα. Μπορεί το κρέας να περιλαμβάνεται σε πολλά γερμανικά πιάτα ωστόσο πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τη βιομηχανία κρέατος και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Όπως σημειώνει η Ντανιέλα Κούμλε της Studierendenwerk, της οργάνωσης που παρέχει οικονομική, κοινωνική, υγειονομική και πολιτιστική υποστήριξη σε φοιτητές: «Αναπτύξαμε μια νέα διατροφική αντίληψη κυρίως επειδή οι φοιτητές έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί σ’ εμάς με το αίτημα για μια πιο φιλική προς το κλίμα προσφορά φαγητού στα κυλικεία τους».

Vegan το 13,5% του φοιτητικού πληθυσμού του Βερολίνου

Σημειώνεται, ότι σε όλη τη Γερμανία, τα πανεπιστημιακά κυλικεία και οι καφετέριες προσφέρουν αυτή τη στιγμή 30-50% επιλογές για χορτοφάγους μετά από χρόνια αυξανόμενης ζήτησης.  Το 2019, τα πανεπιστήμια της γερμανικής πρωτεύουσας έδωσαν περίπου 5,6 εκατομμύρια γεύματα σε φοιτητές στα κυλικεία τους.

Την ίδια χρονιά, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 13,5% του φοιτητικού πληθυσμού του Βερολίνου χαρακτήρισε τον εαυτό του vegan, έναντι μόλις 1,6% στη χώρα συνολικά, ενώ ένα επιπλέον 33% δήλωσε ότι είναι χορτοφάγοι.

Μάλιστα, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έχει μια καντίνα με αποκλειστικά χορτοφαγικά πιάτα από το 2010, που ονομάζεται Veggie No 1. Μια καντίνα μόνο για vegan, που ονομάζεται Veggie No 2, άνοιξε τις πόρτες της το 2019.

Με πληροφορίες από Guardian και BBC

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr