Οι βουλευτές Ρικάρντα Λανγκ και Όμνιντ Νουριπούρ εξελέγησαν στην ηγεσία του κόμματος των Πρασίνων, μετά την αποχώρηση των Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ασυμβίβαστο για τα μέλη της κυβέρνησης.

Στην ψηφιακή ψηφοφορία, η 28χρονη Ρικάρντα Λάνγκ έλαβε το 75,93% των ψήφων, ενώ ο 46χρονος Όμνιντ Νουριπούρ το 82,58%. Η Λανγκ, μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του κόμματος, ανήκει στην αριστερή κοινωνική πτέρυγα του κόμματός της, ενώ ο συμπρόεδρός της στην πτέρυγα των «ρεαλιστών».

Η εκλογή και των δύο θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί και με επιστολική ψήφο, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να έχει ανακοινωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου και μόνο τότε θα μπορούν να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Πρασίνων, το ηγετικό δίδυμο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία γυναίκα, ενώ αν το κόμμα συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι και επικεφαλής του. Έτσι, η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον Όλαφ Σολτς και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, υποχρεώθηκαν την Παρασκευή να παραιτηθούν από την ηγεσία, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαδοχή τους.

Υποψηφιότητα για την ηγεσία έθεσαν ακόμη ο Ματίας Ίλκα, από την Έσση – ο οποίος άσκησε κριτική λέγοντας ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν επιβληθεί οι θέσεις των Φιλελευθέρων (FDP) – που έλαβε 17 ψήφους και ο Τόρστεν Κίρσκε από το Βερολίνο, ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε να λάβει θέση κατά των διακρίσεων των ατόμων με αναπηρία, που έλαβε 60 ψήφους.

Η νέα συμπρόεδρος, Ρικάρντα Λανγκ, συμμετείχε στο συνέδριο μόνο ψηφιακά, καθώς έχει προσβληθεί από κοροναϊό και δεν μπορούσε να βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα διεξαγωγής της υβριδικής διοργάνωσης.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Λανγκ, ως αντιπρόεδρος μέχρι τώρα των Πρασίνων, ελέγχεται από την Εισαγγελία του Βερολίνου για τα «κορονομπόνους» 1.500 ευρώ, που είχε εγκρίνει το προεδρείο μόνο για τα μέλη του στην α’ φάση της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση δεν είναι τιμωρία, αλλά μια τεράστια ευκαιρία. Ο συνδυασμός προστασίας του κλίματος και κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνει η βάση της πράσινης πολιτικής. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό είναι και εφικτό», δήλωσε η Λανγκ στην ομιλία της, ενώ ο Νουριπούρ, ο οποίος μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία από το Ιράν σε ηλικία 13 ετών, εκλέγεται στην Bundestag, στην Έσση, από το 2006 και στην ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντικό το κόμμα να συνεχίσει να προχωρά, ώστε να διαδραματίσει και πάλι κεντρικό ρόλο στο θέμα «Καγκελάριος». Επισήμανε ακόμη ότι από τη νέα του θέση θέλει να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο να ασχοληθούν με την πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr