Ο πρόεδρος της Γερμανίας δέχθηκε χθες Δευτέρα τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Nadja Wohlleben) ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ένα τεστ για τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου, οι οποίες σημαδεύονται από μια αυξανόμενη αντιπαλότητα με φόντο τις σινοαμερικανικές εντάσεις.

«Αλλαξε» η συνεργασία

Ο γερμανός πρόεδρος έδωσε τον τόνο κατά τις επαφές με τον κινέζο ηγέτη: η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «παραμένει σημαντική αλλά άλλαξε τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα με τα μηνύματα που ανάρτησε στο Twitter η εκπρόσωπός του Σέρστιν Γκάμελιν.

«Η Κίνα είναι ένας εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη αλλά και ένας ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστής και αντίπαλος στην πολιτική σκηνή», πρόσθεσε.

Ο κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Γερμανία για να συμβάλλει «στην παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία», σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών διαβουλεύσεων με την ομάδα του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη.

Ο Λι Τσιάνγκ, που διορίστηκε τον Μάρτιο, θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο.

Ο διάλογος αυτός με το Βερολίνο και το Παρίσι πραγματοποιείται τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από την Κυριακή στην Κίνα σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Για το Βερολίνο, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν «ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια και την παγκόσμια συνεργασία», υπογράμμισε ο Στάινμαϊερ.

Μιλώντας στον Κινέζο συνομιλητή του, ο Στάινμαϊερ τάχθηκε υπέρ της «ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας» των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Εχθρική δύναμη

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και αγορά ζωτικής σημασίας για την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της.

Η Γερμανία ωστόσο σκλήρυνε τον τόνο εδώ και έναν και πλέον χρόνο, κυρίως λόγω των απειλών σε βάρος της Ταϊβάν και των κατηγοριών για διώξεις σε βάρος των Ουιγούρων.

Η μη καταδίκη από τον Σι Τζινπίνγκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεγάλωσε επίσης το χάσμα.
Το μαρτυρά η δημοσίευση στις 14 Ιουνίου από το Βερολίνο ενός εγγράφου που χαρακτηρίζει την Κίνα εχθρική δύναμη.

Η Κίνα, αν και είναι «εταίρος» της Γερμανίας, ενεργεί «εναντίον των συμφερόντων και των αξιών μας», κατηγορεί συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση στη «Στρατηγική εθνικής ασφαλείας» της.

Για το Βερολίνο, με τη δράση του Πεκίνου, «η περιφερειακή σταθερότητα και η διεθνής ασφάλεια τίθενται σε όλο και μεγαλύτερη πίεση» και «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά».

Αυτή η στρατηγική ασφαλείας, που στοχεύει επίσης τη Ρωσία, δεν έχει γίνει ευμενώς δεκτή από την κινεζική κυβέρνηση.

«Το να θεωρούμε και να οικοδομούμε διεθνείς σχέσεις βλέποντας τους άλλους ως ανταγωνιστές, αντιπάλους ή ακόμα και πολέμιους και να μετατρέπουμε μια κανονική συνεργασία σε θέμα ασφάλειας ή πολιτικής, αυτό θα ωθήσει τον κόσμο μας σε έναν ανεμοστρόβιλο διχασμού και αντιπαράθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει τη μετά Covid περίοδο, αιτιολογούν την επίσκεψη του Λι Τσιάνγκ στη Γερμανία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία επιδιώκει να μειώσει την εμπορική της εξάρτηση από το Πεκίνο. Η Γερμανία «δεν έχει συμφέρον να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας», τόνισε χθες ο Ολαφ Σολτς ενώπιον των γερμανών βιομηχάνων.

«Και ταυτόχρονα, κοιτάμε προσεκτικά για να αποφύγουμε επικίνδυνες οικονομικές εξαρτήσεις στο μέλλον» πρόσθεσε.

Νέος δρόμος

Ο Λι Τσιάνγκ είναι «ο τσάρος της οικονομίας του Σι και είναι υπεύθυνος για την εξομάλυνση της κινεζικής οικονομίας που αντιμετωπίζει προβλήματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιαν Τζόνσον, ειδικός για την Κίνα στο αμερικανικό κέντρο μελετών Council on Foreign Policy.

«Είναι λογικό επομένως να πάει στον κύριο εμπορικό εταίρο της Κίνας στην Ευρώπη», παρατηρεί. «Για την Κίνα, η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη και, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται, το Πεκίνο ενδιαφέρεται να δείξει ότι έχει μια εποικοδομητική σχέση με τον μεγαλύτερο παράγοντα στην Ευρώπη», επιβεβαιώνει ο Θόρστεν Μπένερ του Global Public Policy Institute (GPPI).

«Το ερώτημα είναι», σύμφωνα με τον Μπρένερ, εάν οι Γερμανοί «συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι προσποιούμενοι ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία με το Πεκίνο» ή αν «επιλέγουν έναν νέο δρόμο μιλώντας ειλικρινά και περιορίζοντας την τελική δήλωση σε τομείς όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr