«Να καταστεί η κρίση ευκαιρία για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της η οικονομία μας είναι ο στόχος«, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, για την παρουσίαση της έκθεσης με θέμα: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τροποποιήσεων προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κοροναϊού.

«Το 1,14 δισ. ευρώ των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής (ποσό που, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,50 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία». Από το διαθέσιμο 1,14 δισ. ευρώ, περίπου 600 εκατ. ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης. Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90 000 επιχειρήσεις» σημείωσε ο υπουργός.

Να θυμόμαστε το 2020 ως τη χρονιά της μεγάλης στροφής

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπε: «αν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η δύσκολη χρονιά τότε, δεν θα θυμόμαστε αργότερα, το 2020 ως τη χρονιά του κοροναϊού αλλά ως τη χρονιά προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την ανάκαμψη του 2021».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, με μέθοδο, πείσμα, με στοχοθεσία, με χρονοδιάγραμμα και κίνητρα θα πετύχουμε να μείνει το 2020, ως η χρονιά της μεγάλης στροφής για την οικονομική ευημερία.

Παππάς: Κρίσιμο ζήτημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι κρίσιμο ζήτημα. Ειδικά σήμερα. Είναι ζήτημα ισόρροπης ανάπτυξης και συνοχής, κοινωνικής και περιφερειακής» είπε ο Νίκος Παππάς τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και τη ΝΔ σε μια νέα συνεδρίαση, «με τη συμμετοχή της οργανωμένης επιχειρηματικότητας αυτή τη φορά, όπως είπε, για να δούμε πως πραγματικά αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τις τράπεζες». Σημειώνεται ότι ήταν θετική η αποδοχή της πρότασης από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Τέλος, ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία κρίνονται απολύτως ανεπαρκή για τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ενώ πρόσθεσε ότι, με τη «βούλα» της Πολιτείας, το 87% των κλάδων είναι πληττόμενοι, μόνο το 10% των επιχειρήσεων ωφελούνται από τα κυβερνητικά μέτρα.

Πόντας: Η ψευδαίσθηση του ανταγωνισμού

Ο Απόστολος Πόντας γραμματέας τομέα Ανάπτυξης ΚΙΝΑΛ σημείωσε από την πλευρά του, ότι οι προβλέψεις των οικονομικών κύκλων αναφέρουν πως μέχρι το 2023 θα υπάρχουν έντονα προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και συνολικότερα την ΕΕ.

Ακόμα ανέφερε ότι η ψηφιακή μετάλλαξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ανταγωνισμού, αλλά δεν ευνοεί ούτε αλλάζει τους τρόπους παραγωγής.

«Πάμε σε κλειστές αγορές που έχουν τη δυνατότητα της ψηφιακής ανάπτυξης. Πρέπει να πετύχουμε χαμηλές τιμές και ανταγωνιστικότητα κι αυτό είναι δύσκολο διότι οι συνθήκες με τις οποίες προκρίνουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση και πολύ απαιτητικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως μία από τις προτάσεις για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε τη δημιουργία θερμοκοιτίδων.

Ο Νικόλαος Σούτας, τομεάρχης Ανάπτυξης της Ελληνικής Λύσης και ο Νικόλαος Μακρόπουλος αντιδημαρχος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και επενδύσεων του δήμου Αθηναίων σημείωσαν τη σημασία της συνεργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr