Νέο πρόσθετο ΕΣΠΑ για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 9ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά καλύτερα του αναμενόμενου, εξαιρετικά καλύτερα των προϋπολογισθέντων και νομίζω δικαιώνουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη σκληρή δουλειά που όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πρώτο τον πρωθυπουργό, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας προσπαθήσαμε να χειριστούμε μία πρωτοφανή κρίση».

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων στήριξης με το άνοιγμα της οικονομίας, είπε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο και να έχει τον χαρακτήρα «της προσγείωσης ενός αεροσκάφους». Η αφαίρεση των μέτρων στήριξης θα γίνει σταδιακά, με μέτρο και με ρυθμό τέτοιο, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επανέλθουν στη φυσιολογική τους λειτουργία, όπως είπε. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα μέτρα στήριξης, κατά κύριο λόγο, αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ συγχρόνως έχουν ως στόχο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ερωτηθείς για το ταμειακό απόθεμα του κράτους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και ενώ έχουμε διαθέσει στην ελληνική οικονομία ως μέτρα στήριξης πάνω από 30 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, παραμένει ανέπαφο, δεν τα έχουμε πειράξει καθόλου».

Και τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται τα οικονομικά του Δημοσίου με τρόπο υποδειγματικό», όπως επιβεβαιώνουν τόσο οι αγορές, όσο και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «ψυχή τε και σώματι δοσμένη στο σκοπό να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι, μεταξύ άλλων, έχει «ξεκολλήσει» όλες τις μεγάλες επενδύσεις που παρέλαβε από το παρελθόν και ήταν για χρόνια κολλημένες».

«Υπάρχει οργασμός ενδιαφέροντος για επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με κορυφαίο fund από τις ΗΠΑ, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να επενδύσει σε δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

«Γενικά», υπογράμμισε ο υπουργός, «και από την ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύεται ότι ο δείκτης των επενδύσεων συνεχώς αυξάνεται και είμαστε σε καλό δρόμο».

«Δεν θα υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων»

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι το βασικό εργαλείο που είχε το ελληνικό κράτος ήταν η Αναπτυξιακή τράπεζα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «ένας από τους λόγους που διατηρήσαμε τα βασικά τραπεζικά κριτήρια ήταν για να μην έχουμε νέα γενιά «κόκκινων» δανείων στο μέλλον». «Σήμερα, όλοι μιλάνε για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Επαρκής ρευστότητα υπήρξε και νέος γύρος «κόκκινος» δανείων δεν θα υπάρξει».

Αναφορικά με το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι έχει γίνει ευμενώς αποδεκτό από την Ευρώπη και έχει θεωρηθεί, με δημόσιες ανακοινώσεις, ως ένα από το πιο τεχνοκρατικά σχέδια που έχουν κατατεθεί.

«Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, που είναι στη δική μου ευθύνη, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμα και προσέθεσε ότι, σύντομα, θα έρθει στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μετά το σχέδιο για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr