Τι κι αν εχτές ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν υπάρχει νέα NAVTEX καθώς το Oruc Reis γύρισε πίσω στην Αττάλεια για συντήρηση, τώρα οι τούρκικες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προαναγγέλλουν την… επιστροφή του.

Σύμφωνα με Γενί Σαφάκ, «το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις εργασίες συντήρησης θα συνεχίσει τις γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την έκδοση νέας NAVTEX.

Προς αποκλιμάκωση

Η Άγκυρα επέλεξε να μην ανανεώσει τη Navtex για το ερευνητικό σκάφος, ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας -μένει να αποδειχτεί με πιο σαφείς κινήσεις- στην αποκλιμάκωση.

Στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το εξής σχόλιο: «Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το βήμα να έχει συνέχεια. Είπα εχθές ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και κυρίως χωρίς μονομερείς ενέργειες».

Ωστόσο, χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια για συντήρηση. Προσέθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουμε μπει ακόμα σε πραγματική διαδικασία αποκλιμάκωσης, αλλά γίνεται διπλωματικό παζάρι στο οποίο από τη μια μεριά μπαίνουν οι έρευνες του Oruc Reis και από την άλλη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου που θα συζητήσει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr