Ο γάλλος κοινωνιολόγος Ντανιέλ Ντεφέρ (αριστερά στη φωτογραφία από το Facebook, επάνω, με τον Φουκώ), ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης AIDES, η οποία αγωνίζεται εναντίον του AIDS, σύντροφος του φιλοσόφου Μισέλ Φουκό για πάνω από 20 χρόνια, πέθανε χθες Τρίτη σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε η οργάνωση της οποίας υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 1991.

Μάχες ενάντια στον «στιγματισμό»

Ο Ντανιέλ Ντεφέρ συνέβαλε να «σπάσει» η σιωπή και η περιθωριοποίηση όσων μολύνονται από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας κι έδωσε μάχες ενάντια στον «στιγματισμό» τους, τόνισε στον αποχαιρετισμό της η AIDES, την οποία ίδρυσε ο εκλιπών το 1984.

Ο πανεπιστημιακός, που αφήνει πίσω την «απαράγραπτη μνήμη» μιας ζωής «αγώνα», συνειδητοποιούσε πως «η σιωπή» και «ο στιγματισμός» που επιβαλλόταν στους ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται από τον ιό εμπόδιζε «την έναρξη αληθινής κινητοποίησης» για την καταπολέμησή του, την εύρεση «κατάλληλων εργαλείων και αποτελεσματικών λύσεων», επισήμανε η οργάνωση στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα του, τον αγώνα μας», προστίθεται. Ο Ντανιέλ Ντεφέρ «έβαλε τον ασθενή στο επίκεντρο» του αγώνα εναντίον του AIDS, τόνισε από την πλευρά του ο Ορελιέν Μποκάμπ, ο αντιπρόεδρος της AIDES.

«Χωρίς εκείνον, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», είπε ο κ. Μποκάμπ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την εποχή που δημιούργησε την AIDES, το 1984, «δεν υπήρχαν ούτε τεστ, ούτε θεραπεία, και οι ασθενείς γίνονταν θύματα πολύ ισχυρού εξοστρακισμού» – κοινωνικού αποκλεισμού -, συμπλήρωσε.

«Παιδί της οργής και του πένθους»

Ο υφηγητής φιλοσοφίας και αγωνιστής της «προλεταριακής αριστεράς» Ντανιέλ Ντεφέρ ίδρυσε την AIDES μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του διάσημου συντρόφου του Μισέλ Φουκό, τον Ιούνιο του 1984, σε ηλικία 57 ετών.

«Είχαμε αγωνιστεί μαζί, και στο πλαίσιο του πένθους μου συνέχισα την ακτιβιστική δουλειά», εξηγούσε το 2000. Ηταν τα «ψέματα» και οι «παρεξηγήσεις», ή αλλιώς αυτά που έμεναν ανείπωτα για τον θάνατο του Μισέλ Φουκό που τον οδήγησαν να εμπλακεί σ’ αυτόν τον αγώνα, δήλωνε το 1996. «Ηθελα να ζήσω αυτό το πένθος συνεχίζοντας την κοινή μας ιστορία γύρω από το ηθικό ζητούμενο που ήταν το να πάρω τον λόγο».

Η AIDES, «παιδί της οργής και του πένθους του, έγινε η πρώτη οργάνωση που αγωνίζεται εναντίον του HIV/AIDS στη Γαλλία και ζωντανός, ενσαρκωμένος και μαχητικός φόρος τιμής στον σύντροφό του στον αγώνα», συνόψισε η οργάνωση χθες.

Μαζί με τον Φουκό, ο Ντανιέλ Ντεφέρ υπήρξε συνιδρυτής το 1971 του εφήμερου Οργανισμού Πληροφόρησης για τις Φυλακές (Groupe d’information sur les prisons, GIP), που φιλοδοξούσε να δώσει τον λόγο στους κρατούμενους, να ευαισθητοποιήσει για τις συνθήκες εγκλεισμού, να δώσει τροφή για στοχασμό όσον αφορά τη φυλακή ως μηχανισμό ποινικού κολασμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr