Όσο πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην πρώτη συγκέντρωση του, πλέον επίσημα, προεδρικού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ τόσο ισχυρός ήταν ο παλμός και στη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση που οργάνωσαν σήμερα ακτιβιστικές οργανώσεις στο Παρίσι, προκειμένου ακριβώς να χαλάσουν το… πάρτι του ακροδεξιού Ζεμούρ.

Θυμίζουμε πως ο 63χρονος συγγραφέας και τηλεοπτικός σχολιαστής ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας επίσημα την υποψηφιότητα του για τη γαλλική προεδρία και η σημερινή προεκλογική συγκέντρωση είχε στόχο να αποτελέσει μια επίδειξη δύναμης της απήχησης που έχει αρχίσει να αποκτά.

Άλλωστε, η μία μετά την άλλη οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως τον ικανότερο υποψήφιο να περάσει με τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της άνοιξης.

Με πρότυπο την εθνικιστική ρητορική του… Ναπολέοντα

Σύμφωνα με την επικεφαλής της εκστρατείας του Ζεμούρ, που στήνεται με πρότυπο την εθνικιστική ρητορική του… Ναπολέοντα(!), τουλάχιστον 19.000 άτομα είχαν υπογράψει για τη συμμετοχή τους στην πρώτη προεκλογική συνάθροιση του ακροδεξιού πολιτικού.

Όμως, ακτιβιστικές και όχι μόνο οργανώσεις αποφάσισαν να «κλέψουν» τα φώτα της δημοσιότητας και να στείλουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας δημιουργώντας μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού.

Πραγματικά, η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθη κόσμου, με πάνω από 50 οργανώσεις, συνδέσμους και πολιτικά κινήματα να διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας και της ανοχής και κατά της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους που προάγει ο Ζεμούρ.

Μάλιστα, αν και ο πυρήνας της διαδήλωσης ήταν στο Παρίσι, μικρές ομάδες αριστερών ακτιβιστών μετέβησαν στο Βιλπίν, όπου λάμβανε χώρα η συγκέντρωση του Ζεμούρ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν επεισόδια.

Σημειωτέον πως περίπου τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, όλα τα κόμματα έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για την προεδρική κάλπη.

Μάλιστα, χθες και το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, μέσα από προκριματικές εκλογές, επέλεξε την Βαλερί Πεκρές ως την υποψήφια του κόμματος για την προεδρία.

Η κυρία Πεκρές επικράτησε του Ερίκ Σιοτί λαμβάνοντας το 61% των ψήφων, ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπήσεις την δείχνουν να λαμβάνει μόλις το 11% των ψήφων και να έχει μικρές πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: in.gr