Το όριο των 5.000 μολύνσεων Covid-19 ημερησίως, το οποίο όρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ως προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας, αποδεικνύεται δύσκολο να επιτευχθεί, θέτοντας την κυβέρνηση ενώπιον νέου διλήμματος καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους του έτους.

«Δεν μειώνεται»

Η Γαλλία «απέχει ακόμη από αυτόν τον στόχο. Θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί», παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας Υγείας Ζερόμ Σαλμόν, τονίζοντας ότι «εδώ και μερικές ημέρες το επίπεδο των ημερήσιων μολύνσεων δεν μειώνεται».

«Η επίδραση στο νοσοκομείο παραμένει σημαντική και η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπερβαίνει τα όρια του συναγερμού», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι 26.365 ασθενείς νοσηλεύονταν έχοντας διαγνωστεί με Covid-19, εκ των οποίων 3.198 στις ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο πέθαναν 366 άνθρωποι τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων στη χώρα σε 55.521 από την αρχή της επιδημίας.

Μετά μια κορύφωση περισσοτέρων από 50.000 ή και 60.000 μολύνσεων κάποιες ημέρες στα τέλη Οκτωβρίου στη Γαλλία, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε και έφτασε τις 10 έως 11.000 ημερήσιες μολύνσεις στα τέλη Νοεμβρίου.

«Καταγράφηκε στασιμότητα»

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, η μείωση σταμάτησε, και τα κρούσματα διαμορφώθηκαν σε ένα ανώτατο όριο σχεδόν 10.000 κρουσμάτων ημερησίως, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας Υγείας.

«Ωστόσο υπάρχει μια μικρή ανησυχία. Είναι αλήθεια ότι είχε πέσει αρκετά και μετά καταγράφηκε στασιμότητα», εξήγησε στο δίκτυο RMC/BFM η Οντιλ Λονέ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Cochin στο Παρίσι και μέλος της επιτροπής εμβολίου Covid-19, που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Για τον Mίρτσα Σοφονία, λέκτορα επιδημιολογίας και εξέλιξης των μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ (νοτιοανατολικά), είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί αν η στασιμότητα των μολύνσεων οφείλεται στο άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων, στις 28 Νοεμβρίου.

«Δεν είναι ένας μαγικός αριθμός»

Το όριο των 5.000 κρουσμάτων «δεν είναι ένας μαγικός αριθμός» αλλά το επίπεδο «όπου είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία» καθώς «μπορεί να ανιχνευθούν οι αλυσίδες μόλυνσης», εξήγησε ο επιδημιολόγος.

Ο Σαλμόν απηύθυνε «μήνυμα προειδοποίησης» όσον αφορά τις κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια των γιορτών στο τέλος της χρονιάς, που εγείρουν φόβο ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός μολύνσεων μέσα στις οικογένειες, όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr