Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε τον δήμο του Στρασβούργου ότι «χρηματοδοτεί μια εξωτερική παρέμβαση στο γαλλικό έδαφος», αφού δέχτηκε να επιχορηγήσει την κατασκευή ενός τεμένους μιας φιλοτουρκικής οργάνωσης.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον δήμο σημειώνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία διανύουν κρίση, από τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, συμμάχων της Δύσης.

Την Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο του Στρασβούργου δέχτηκε να καταβάλει, παρά την αντίθετη άποψη των πολιτικών αντιπάλων της Οικολόγου δημάρχου, ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός τεμένους της Μιλί Γκορούς (CIMG), μιας οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την Τουρκία.

«Είχα την ευκαιρία να πω στη δήμαρχο του Στρασβούργου (…) ότι δεν το θεωρούμε ουδόλως φιλικό προς τα γαλλικά συμφέροντα», είπε ο υπουργός, Ζεράλ Νταρμανέν, εξηγώντας ότι «αυτή η φιλοτουρκική οργάνωση δεν θέλησε να υπογράψει τη Χάρτα των αξιών της Δημοκρατίας».

«Θεωρούμε ότι αυτή η οργάνωση δεν είναι σε θέση να αντιπροσωπεύει το Ισλάμ στη Γαλλία», προσέθεσε.

Να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιχειρήσει να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη χώρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ιδιαίτερα στο Στρασβούργο (…) γίνονται ισχυρές προσπάθειες παρέμβασης στη χώρα μας, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας».

«Έχουμε έναν κάποιο αριθμό ενδείξεων, που δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να αναμιχθεί σε γαλλικά ζητήματα και ιδίως σε θρησκευτικά», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Νταρμανέν, η Μιλί Γκορούς «αναζήτησε χρήματα και αλλού, ιδίως στο Κατάρ».

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Δευτέρα από τον δήμο του Στρασβούργου «εγκρίνει την αρχή μιας επιδότησης» ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για να κατασκευαστεί ένα τζαμί σε μια λαϊκή συνοικία της πόλης. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου που θα χρειαστεί για το έργο, ανέφερε η Οικολόγος δήμαρχος, Ζαν Μπαρσεγκιάν. Το συνολικό ποσό της κατασκευής του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά στα 32 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος είχε προτείνει να προστεθούν στο κείμενο του ψηφίσματος πολλές προϋποθέσεις που ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως για παράδειγμα να προηγηθεί η υπογραφή της Χάρτας των Αρχών για το Ισλάμ στη Γαλλία ή ακόμη να δοθούν εγγυήσεις για τη διαφάνεια της χρηματοδότησης του έργου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr