Την ανάγκη διατήρησης της ενότητας και της στενής συνεργασίας των ευρωπαίων εταίρων στον πόλεμο της Ουκρανίας υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους χθες Πέμπτη οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ιταλίας (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας).

Μακρόν – Ματαρέλα

Οπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σέρτζο Ματαρέλα συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία και συζήτησαν τα προβλήματα επάρκειας των τροφίμων, που ενδέχεται να οξυνθούν, συνεπεία της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας αναφέρθηκε στην κοινή βούληση της Ιταλίας και της Τουρκίας να συνδράμουν τις χώρες της νότιας ακτής της Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με την οποία δήλωσε απολύτως σύμφωνος ο ιταλός πρόεδρος.

Σκανδιναβικές χώρες

Σύμφωνοι δήλωσαν επίσης οι πρόεδροι των σκανδιναβικών χωρών της ΕΕ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) με τους οποίους επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά νωρίτερα χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ εντός εβδομάδων, διευκρίνισαν γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr