Γαλλικό δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση δύο Γάλλων φοιτητών 20 και 22 ετών, που έβαψαν με άσπρη μπογιά ένα άγαλμα του Βίκτωρα Ουγκώ, τους επέβαλε την ποινή της υποχρεωτικής παροχής εργασίας 140 ωρών σε υπηρεσίες και δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα.

Έργο Σενεγαλέζου γλύπτη

Οι δυο φοιτητές, ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, θεώρησαν πως το άγαλμα – έργο Σενεγαλέζου γλύπτη – ήταν πολύ σκούρο και έβαψαν με άσπρη μπογιά το πρόσωπο. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν μέσω Διαδικτύου ότι «με πρωτοβουλία τοπικών εθνικιστών το άγαλμα του Ουγκώ έχει πλέον ωραίο άσπρο, γαλλικό χρώμα».

Η καταδίκη τους αφορά καταστροφές που, με ρατσιστικούς στόχους, προκάλεσαν σε δημόσιο αγαθό. Πέραν της κοινωφελούς εργασίας οι δύο νεαροί θα πρέπει να καλύψουν και τις δαπάνες αποκατάστασης του αγάλματος. Αν δεν εκτίσουν την ποινή τους αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης τριών ετών.

Ο συνήγορος ενός εκ των δύο καταδικασθέντων δήλωσε ικανοποιημένος διότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο Δήμος της Μπενζασόν, όπου βρίσκεται το άγαλμα, και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων θεώρησαν ελαφρά την ποινή και εξέφρασαν την ελπίδα πως τουλάχιστον θα συνετίσει τους δυο φοιτητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr