Ο αριθμός των ασθενών με φυματίωση θα αυξηθεί παγκοσμίως κατά 1 εκατ. ανά έτος μέχρι το 2025, λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στο 2020. Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση κάνει η Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της και για την  Ελλάδα: «Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, η φυματίωση παρουσιάζει αύξηση το 2020, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό ότι το παγκόσμιο πισωγύρισμα στον έλεγχο της φυματίωσης συνδυάζεται στην Ελλάδα με την αύξηση της επίπτωσης της νόσου: «Η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με μια σαφή επιδημιολογική επιβάρυνση ως προς τη φυματίωση, που θα κληθεί να αντιμετωπιστεί από ένα εξαντλημένο σύστημα υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν οι ειδικοί, η Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης έχει ξεχωριστή σημασία το 2021: της επαγρύπνησης και της επιτακτικής ανάγκης για ίδρυση Εθνικού Μητρώου Φυματίωσης, όπως έγινε με την COVID-19 και ενός εθνικού προγράμματος για τη φυματίωση.

Φέτος, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «The clock is ticking» (το ρολόι χτυπά), υποδηλώνοντας ότι περιορίζεται ο χρόνος που απομένει για δράση, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των ηγετών παγκοσμίως για το οριστικό τέλος της νόσου. «Το μήνυμα αυτό είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19, που θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει με κόπο επιτευχθεί στην καταπολέμηση της φυματίωσης», αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της ΕΠΕ.

Η φυματίωση ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου

Η φυματίωση είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί, παρόλα αυτά αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως.

Ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα – πάνω και από το HIV/AIDS.

Η φυματίωση είναι μεταδοτικό νόσημα, που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, το οποίο διασπείρεται από άτομα με φυματίωση του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, αλλά συνήθως εντοπίζεται στους πνεύμονες. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει φυματίωση, ενώ το 87% των ασθενών ζουν σε 30 χώρες.

Τα βασικά επιδημιολογικά στοιχεία για τη φυματίωση, όπως δίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

Το 2019, υπολογίζεται ότι 10 εκατ. άνθρωποι νόσησαν από φυματίωση παγκοσμίως (5,6 εκατομμύρια άντρες, 3,2 εκατομμύρια γυναίκες και 1,2 εκατομμύρια παιδιά).

Το 2019, 1,4 εκατ. άνθρωποι πέθαναν λόγω φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένων 208.000 ασθενών με HIV.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και η Νότιος Αφρική.

Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή για τη δημόσια υγεία και αυξάνεται παγκοσμίως – το 2019 διαπιστώθηκαν 206.000 περιπτώσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2018.

Η επίπτωση της φυματίωσης υποχωρεί κατά 2% κάθε χρόνο, αλλά ο ρυθμός αυτός υπολείπεται σημαντικά έναντι του στόχου που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διακυβεύεται πλέον λόγω της πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι χάρη στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης, περίπου 60 εκατ. ζωές έχουν σωθεί από το 2000 ως το 2019.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr