Όταν κάποιος γενναίος από το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να τον αμφισβητήσει για τον τρόπον με τον οποίο διαχειριζόταν την οικονομία και τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στον λαό, ο Ερντογάν τον αντιμετώπισε με συνοπτικές  διαδικασίες.

«Λέτε ψέματα. Ξέρω πώς να διαχειρίζομαι τέτοιες καταστάσεις καλύτερα από εσάς», απάντησε θυμωμένα ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον συνομιλητή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είναι και μέλος του κόμματος: «Πιστεύει ακράδαντα ότι κάποιοι στο κόμμα και στην κυβέρνηση μεγαλοποιούν τα προβλήματα».

Ο Ερντογάν λαμβάνει προειδοποιητικά μηνύματα ότι η ιδιότυπη προσέγγισή του στη διαχείριση της τουρκικής οικονομίας των 765 δισ. δολαρίων δεν λειτουργεί. Παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται καλή, θεωρητικά, δεν έχει μεταφραστεί, ακόμη, σε θέσεις εργασίας. Ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν στο 20%, τον Σεπτέμβριο, και το νόμισμα χάνει αξία.

Πριν από μία δεκαετία κόστιζε περίπου 1,8 λίρες να αγοράσει κανείς ένα δολάριο, σήμερα κοστίζει σχεδόν 10.

Το πιο κρίσιμο για τον πρόεδρο, ο οποίος, την Τετάρτη, γιορτάζει τη 19η επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία, είναι ότι η υποστήριξη για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (AKP) έχει μειωθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά μεταξύ του 30 και 33%.

Ο σημαντικότερος λόγος…

«Ο κύριος και σημαντικότερος λόγος είναι η οικονομία», λέει ο Ozer Sencar, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Περίπου το 30% του εκλογικού σώματος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι πολίτες σταματούν να ψηφίζουν το AKP».

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν είχε σημειώσει ποτέ ξανά παρόμοια άνοδο. Ακόμα κι αν οι άλλοι τους κατηγορούν για ευσεβείς πόθους, είναι πεπεισμένοι ότι η αποτυχημένη οικονομία θα τους βοηθήσει να ρίξουν τον Ερντογάν από την εξουσία. Ο επόμενος γύρος εκλογών θα πραγματοποιηθεί το 2023, την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας, αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι αρκετά πιθανό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Δεν μένει πολύς καιρός», είπε, τον Οκτώβριο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας.

«Δείξτε υπομονή. Μπορεί να πεινάτε. Μπορεί να σας κόψουν το ρεύμα. Μπορεί να σας συλλάβουν, να σας βάλουν στη φυλακή, ακόμη και να σας βασανίσουν ή να σας κάνουν σωματικό έλεγχο. Λίγη υπομονή ακόμη. Δεν έμεινε πολύς καιρός».

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, περιτριγυρισμένος από συκοφάντες και διασυρόμενος από φήμες για την υγεία του, μοιάζει ανίκανος ή και απρόθυμος να ακούσει αυτούς που τον προτρέπουν να αλλάξει πορεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: in.gr