Εξηγήσεις για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Τατόι στις 2 και 3 Αυγούστου, αλλά και την ένταση των ανέμων, όταν ξέσπασε και εξαπλώθηκε η μεγάλη φωτιά στην περιοχή, έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h, η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, κάνουν αναφορά στην ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, που από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Τέλος, οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr υπογραμμίζουν ότι ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά.

Όπως σημειώνουν μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr