© Unsplash

Σας αρέσει η πίτσα με την αφράτη ψωμένια ζύμη, όπως την έφτιαχνε η μαμά ή προτιμάτε την λεπτή, τραγανή βάση με έμφαση στη γέμιση; Εδώ θα βρείτε διάφορους τύπους πίτσας, από κλασικές μέχρι χορτοφαγικές παραλλαγές.

Για να ετοιμάσετε την τέλεια σπιτική πίτσα, ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές:
1. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό κατά την ενεργοποίηση της μαγιάς, καθώς το καυτό νερό μπορεί να την καταστρέψει.
2. Ρίξτε το αλεύρι σταδιακά για να αποτρέψετε μια υπερβολικά σφιχτή ζύμη.
3. Αποφύγετε υπερβολικό ζύμωμα, καθώς δεν βοηθάει.
4. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για καλύτερη γεύση και υφή.
5. Χρησιμοποιήστε αλεύρι καλαμποκιού ή σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας για να μην κολλάει.
6. Προσέξτε τη σάλτσα, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να υγράνει τη βάση.
7. Ψήστε την πίτσα σε υψηλές θερμοκρασίες για να επιτευχθεί ο καλύτερος ο χρόνος ψησίματος.

Για κλασική πίτσα με πιπεριές και σαλάμι ή πεπερόνι, θα χρειαστείτε:
– 500 γρ. αλεύρι
– 25-30 γρ. φρέσκια μαγιά
– 1 χτυπημένο αυγό
– 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
– 1 κουταλιά γάλα
– 1 κουταλάκι ζάχαρη
– 1 κουταλάκι αλάτι
– 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
– 300 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
– 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
– 1-2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
– 20 ροδέλες πεπερόνι (ή σαλάμι).

Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε έως ότου το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 25 λεπτά και έπειτα ανοίξτε τη ζύμη σε δύο βάσεις. Γεμίστε με σάλτσα, τυριά και πεπερόνι και ψήστε στους 200 °C για 35-40 λεπτά.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε μια αφράτη πίτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου. Τα υλικά περιλαμβάνουν 750 γρ. αλεύρι, 375 ml χλιαρού νερού, 1 φακελάκι ξερή μαγιά, 35 γρ. ηλιέλαιο, 35 γρ. γάλα, 15 γρ. ζάχαρη και 8 γρ. αλάτι για τη ζύμη, καθώς και διάφορες επιλογές για τη γέμιση, όπως μπέικον, μανιτάρια, τυριά και φρέσκια ντομάτα.

Ακολουθήστε τα βήματα για την προετοιμασία και ψήστε στους 200 °C μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.

Πηγή: ethnos.gr