Η πρόταση για το φιλόδοξο project ήρθε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρη Γιοβανίδη και βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους δύο καλλιτέχνες οι οποίοι τυχαίνει να είναι και χρόνια στενοί φίλοι.

Πριν ο θίασος ανέβει στη σκηνή και παίξει ένα μέρος από την έναρξη του προγράμματος ο Δεληβοριάς και ο Καταντζάς εξήγησαν τον τρόπο που επέλεξαν να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο θέμα και την επιλογή του επιθεωρησιακού πλαισίου.

Ο Δεληβοριάς είχε πάντα μεγάλη αγάπη για την επιθεώρηση και ο Καρατνζάς ήθελε πολύ να καταπιαστεί με αυτό το θέμα.

Για τους δύο δημιουργούς η επέτειος των 200 ετών γίνεται αφορμή για να μιλήσουν με χιούμορ για όλα αυτά που μας απασχολούν τους δύο αυτούς αιώνες αλλά και την σημερινή πραγματικότητα.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα,  την επανάσταση, τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν. Όλοι μαζί φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «χαίρε, ω χαίρε», χωρίς να εμποδίζονται από τα «περασμένα μεγαλεία» και το «διηγώντας τα να κλαις».

Μορφές από την επανάσταση, οι γιορτές της «πολεμικής αρετής των Ελλήνων» στο Καλλιμάρμαρο, καθημερινοί άνθρωποι που προσπαθούν να επιζήσουν εν μέσω πανδημίας, επικοινωνιολόγοι που προσπαθούν να επανεφεύρουν και να «πουλήσουν» την Ελλάδα, θύματα έμφυλης βίας, τηλεοπτικές φιγούρες που έχουν αφήσει τη δική τους εποχή, οι ταινίες που γυρίστηκαν για την επανάσταση, μια γυναίκα εξαπατημένη  απ’ όλους και απ’ όλα, οι κομμένες σκηνές από την τελετή έναρξης του 2004, οι απόγονοι των ηρώων, η αρχαιολατρεία, ο εθνικός διχασμός, ο φανατισμός… και η Γιάννα – όλοι και όλα θα παρελάσουν σ’ αυτή την σατιρική επανεξέταση της παλαιότερης και σύγχρονης Ιστορίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν καταξιωμένοι ηθοποιοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν στο παρελθόν ασχοληθεί με την επιθεώρηση.

Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουλάς και Ιωάννα Πιατά καλούνται να παίζουν πάνω σε κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, του Γιάννη Αστερή, της Γλυκερίας Μπασδέκη, του Κώστα Μανιάτη, του Κώστα Κωστάκος, της Κέλλυς Παπαδοπούλου και του Φοίβου Δεληβοριά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr