Διατήρησε η Fitch το αξιόχρεο της Ελλάδος στο BB όπως και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερες». Ετσι, δηλαδή όπως είχαν διαμορφωθεί στην τελευταία της αξιολόγηση στις 24 Απριλίου.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ τους μέσους όρους σε χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ, αλλά και την υψηλή βαθμολογία της διακυβέρνησης, που υπερέχει έναντι αυτής άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική κλίμακα.

Το σταθερό outlook αντανακλά ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το οικονομικό σοκ της πανδημίας.

Η Fitch θεωρεί πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και επισημαίνει τις ανησυχίες της σχετικά με τον μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος.

«Βλέπει» συρρίκνωση 7,9% του πραγματικού ΑΕΠ φέτος

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020 δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 0,9% σε επίπεδο έτους. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το β’ τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε.

Η Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020. Προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 (+5,1%), αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος, με τον οίκο να παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης των προβλέψεών του, ιδιαίτερα στην περίπτωση αναζωπύρωσης του κοροναϊού.

Πηγή: in.gr