Σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο έδωσε η Federal Reserve.

Με τις αγορές να κλυδωνίζονται και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η Federal Reserve ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια. Κι εδώ αξίζει σημειωθεί ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν συνεδριάζει τον Φεβρουάριο.

Σε μια απόφαση, που δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, η επιτροπή ανοικτής αγοράς της Fed δήλωσε ότι είναι πιθανό να έρθει μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η δήλωση έρχεται ως απάντηση στον πληθωρισμό που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 40 ετών. Αν και η Fed έχει προαναγγείλει την απόφασή της για μια λιγότερο διευκολυντική πολιτική, οι αγορές τις τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά ασταθείς καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Fed θα μπορούσε να σφίξει την πολιτική ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της μετά την διήμερη συνεδρίασή της οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται.

«Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά επηρεάζονται από την πρόσφατη απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν σταθερά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά. Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Fed αναφέρει ότι η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού: Η πρόοδος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και η χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα.

«Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο στο 0 έως 1/4 τοις εκατό. Με πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2 τοις εκατό και ισχυρή αγορά εργασίας, η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων της, τερματίζοντάς το στις αρχές Μαρτίου. Από τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή θα αυξήσει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και σε τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια κατά τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα»

Θετική η αρχική αντίδραση στις αγορές

Η ανακοίνωση της Federal Reserve είχε αρχικά θετικό αντίκτυπο στις αγορές με τους βασικότερους δείκτες να διευρύνουν τα αρχικά τους κέρδη.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ενισχύθηκε για λίγο περίπου 500 μονάδες, ή 1,4%. Ο S&P 500 κέρδισε 2,2% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 3,3%.

Η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο στο 1,7995%.

Πτώση στη συνέχεια

Παρά τη θετική αρχική αντίδραση, η ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, αμέσως μετά πυροδότησε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα οι βασικότεροι δείκτες να γυρίσουν αρνητικό έδαφος.

Ο Dow διαπραγματεύθηκε περισσότερο από 200 μονάδες χαμηλότερα, ή 0,6%. Ο S&P 500, ο οποίος είχε σημειώσει άνοδο έως και 2,2%, υποχώρησε 0,6%. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,6%, διαγράφοντας ένα κέρδος 3,4%.

Διαβάστε επίσης: Έχασε τα κέρδη και έκλεισε αρνητικά η Wall Street, διεσώθη ο Nasdaq

Στο κλείσιμο , ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,38% στις 34.168 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,15% στις 4.349 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 13.542 μονάδες.

Πού βρίσκονται οι αγορές περίπου 30 λεπτά πριν από την απόφαση της Fed

Dow Jones: αύξηση 314 μονάδων ή 0,9%
S&P 500: άνοδος 1,6%
Nasdaq Composite: άνοδος 2,5%
Απόδοση 10ετούς ομολόγου: 1,78%, σχεδόν σταθερή την ημέρα
Απόδοση 2ετούς ομολόγου: 1,028%, οριακά υψηλότερη στη συνεδρίαση
Χρυσός: πτώση 1,2% στα 1.831,10 δολάρια ανά ουγγιά
Πετρέλαιο ΗΠΑ (WTI): αύξηση 2,3% στα 87,55 δολάρια το βαρέλι
Πετρέλαιο Brent: άνοδο 2,2% στα 90,17 δολάρια το βαρέλι

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: in.gr