Όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών τα ελληνικά προϊόντα έχουν επιδοθεί σε ένα ανοδικό ράλι στις εξαγωγές. Μάλιστα, τον Οκτώβριο οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 3,71 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 36,6%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5,87 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 42,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Αυτό που προβληματίζει είναι λοιπόν η περαιτέρω αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο για να ξεπεραστεί θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται η εγχώρια παραγωγή.

Όλοι οι κλάδοι των εξαγωγών παρουσίασαν αύξηση εκτός από εκείνων των Χημικών που παρουσίασε μείωση (-1,4%). Το ανοδικό ράλι στις εξαγωγές οδηγούν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+143,4%), των Βιομηχανικών (+37,3%), των Τροφίμων (+9,5%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (+22,8%) και των Πρώτων Υλών (+50,2%).
Αύξηση παρατηρούμε και σε άλλους κλάδους που οι εξαγωγές έχουν μικρότερη αξία, όπως οι εξαγωγές των Ποτών & Καπνού (+3,7%), Λαδιών (+37,8%) και τα χαμηλής σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικά Προϊόντα (+13,3%). Στάσιμες έμειναν οι εξαγωγές των Μηχανημάτων (+1,1%)

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε σχετικά: «Η νέα μεγάλη άνοδος των ελληνικών εξαγωγών αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα καθώς δείχνει πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κρίκοι της εξωστρέφειας αποδίδουν καρπούς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κόντρα στις αντιξοότητες και στα προβλήματα που δημιουργεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η υγειονομική κρίση, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις καταφέρνουν να ενισχύουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις που αναδύονται και δυσχεραίνουν το επιχειρείν, με βασικότερα την ανησυχητική αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άνοδο του κόστους των πρώτων υλών διεθνώς. Πάντως, όλα δείχνουν ότι εκτός απροόπτου οι ελληνικές εξαγωγές θα πετύχουν και φέτος ρεκόρ, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

Αυξήθηκαν όμως και οι εισαγωγές

Όμως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τον τομέα των εξαγωγών, μεγάλη αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2021. Παρουσίασαν αύξηση κατά 1,74 δισ. ευρώ ή κατά 42,1% και ανήλθαν σε 5,87 δισ. ευρώ έναντι 4,13 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.
Αποτέλεσμα αυτών των δυο παραγόντων είναι το εμπορικό έλλειμα να αυξηθεί κατά τον Οκτώβριο του 2021 κατά 52,8%.

Πηγή: in.gr