Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να αποτραπεί η εξαγωγή και διακίνηση ακτινιδίων, που συγκομίστηκαν πρόωρα με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, όπως προβλέπεται, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas.

Παρά το γεγονός ότι ήδη ο Σύνδεσμος, με δήλωση του ειδικού συμβούλου του Γ. Πολυχρονάκη, έχει προειδοποιήσει ότι τέτοιες «ανεύθυνες» πρακτικές θα καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου, αποθαρρύνοντας τους πελάτες για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία, οι εξαγωγές συνεχίστηκαν.

«Από τις 1/8/2021 έως και 2/9/2021 87 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 257 τόνους, καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ με κίνδυνο δυσφήμισης του προϊόντος, εάν δεν πληρούν τις ενωσιακές-εθνικές εμπορικές προδιαγραφές, ενώ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η διενέργεια των ζητηθέντων ελέγχων», επισημαίνει ο Γ. Πολυχρονάκης, επαναλαμβάνοντας την  έκκληση για την διαφύλαξη της φήμης των οπωροκηπευτικών μας προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πρόωρη συγκομιδή του καρπού χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου.

Γι’ αυτό ζητούν να ελεγχθούν τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας, καθώς και οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Summer. Επίσης, ζητούν να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και  ξηράς ουσίας.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων. Σύμφωνα, με τις αναγγελίες εξαγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas στο εβδομαδιαίο δελτίο εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, μέχρι σήμερα (1/5-3/9) ανέρχονται:

α) των κερασιών σε 36.008 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι,

β) των βερικόκων σε 14.274 τόνους -31%,

γ) των ροδάκινων 34.663 τόνους  -64,9%.

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς, ουσιαστικά έχει τελειώσει η εμπορική τους περίοδος, με 210.954 τόνους +3% καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 24.688 τ. -5,6%.  Με την επιστροφή των αδειούχων η ζήτηση βελτιώθηκε.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές ήδη δείχνει την πτώση στην συγκομιδή κατάλληλων προς εξαγωγή ποσοτήτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr