Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αποτέλεσε το τελευταίο θέμα που απασχόλησε την κλειστή συνεδρίαση του προεδρείου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών S&D, η οποία διεξάγεται στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

H επικεφαλής των S&D, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επέκρινε την άρνηση των κυβερνητικών στελεχών να συναντηθούν προ ημερών με την Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.

«Πρέπει να υπάρχει συμβατότητα ανάμεσα στην ασφάλεια, την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πρέπει να επιλέξουμε. Πρέπει να τα εγγυηθούμε και τα δύο: Και τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πέρεθ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του προεδρείου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βενιζέλος: «Υπάρχει κοινός παρανομαστής στην ποιότητα θεσμών και τη λειτουργία της κυβέρνησης»

«Το θέμα των υποκλοπών έχει κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση εδώ και οκτώ μήνες. Κυριαρχεί όμως πλέον το καταλυτικό γεγονός του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε ότι «θρηνούμε πενήντα επτά νεκρούς, κυρίως νέους, φοιτητές. Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες εθνικού πένθους και η κοινωνία αντιδρά», προσέθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως το θέμα είναι η« ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του κράτους και άρα της κυβέρνησης. Το θέμα είναι ο σεβασμός του δικαιώματος στην ασφάλεια, στο όνομα του οποίου υποτίθεται ότι το κράτος πραγματοποιεί υποκλοπές ή ανέχεται τη χρήση spyware».

«Όλοι οι πολίτες απαιτούν τώρα να λειτουργήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά η δικαιοσύνη, να διερευνηθεί το δυστύχημα από ανεξάρτητες επιτροπές», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και υπογράμμισε πως «υπάρχει κατά βάθος ένας κοινός παρονομαστής όσον αφορά την ποιότητα των θεσμών, τη λειτουργία της κυβέρνησης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητα του κράτους, το αίσθημα ασφάλειας».

Πηγή: in.gr