Αντιμέτωπη για ακόμα μία φορά με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται η κινεζική Evergrande, με τον κολοσσό του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων να πρέπει ως το τέλος της ημέρας να καταβάλει τόκους ύψους 82,5 εκατ. δολαρίων, καθώς λήγει η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών που είχε στην διάθεσή του ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές ζητούν 260 εκατ. δολάρια και ο όμιλος δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τα κεφάλαια για την αποπληρωμή κουπονιού, οδήγησε οι αρχές στο να καλέσουν τον πρόεδρό της –μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το ένα πέμπτο της αξίας της μετοχής σήμερα.

Οφειλές άνω των 300 δις δολαρίων

Η Evergrande, που ήταν κάποτε η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα, βρίσκεται αντιμέτωπη με οφειλές άνω των 300 δισεκ. δολαρίων, το οποίο σημαίνει ότι μια άτακτη κατάρρευση μπορεί να προκαλέσει τριγμούς σε όλο τον τομέα ακινήτων και πέραν αυτού.

Μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής, οι αρχές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ όπου εδρεύει ο όμιλος, ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι θα αποστείλουν ομάδα, ύστερα από αίτημα της Evergrande για να εποπτεύει τη διαχείριση κινδύνου, να ενισχύσει τους εσωτερικούς ελέγχους και να συνεχίσει τις δραστηριότητες –στην πρώτη δημόσια κίνηση του κράτους για άμεση παρέμβαση με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο ο όποιος αντίκτυπος. Η κεντρική τράπεζα και οι ρυθμιστικοί φορείς για τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τη χρηματιστηριακή αγορά επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις, λέγοντας ότι ο κίνδυνος για τον τομέα ακινήτων μπορεί να περιοριστεί.

Η πτώση της μετοχής

Αναλυτές είπαν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες των αρχών δείχνουν ότι η Evergrande πιθανόν να έχει ήδη εισέλθει σε μια διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσης χρέους και περιουσιακών στοιχείων.

Η μετοχή της κινεζικής εταιρίας κατέγραψε σήμερα Δευτέρα βουτιά 20% κλείνοντας σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,82 δολαρίου Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr