Η Μαρία Λαζαρίδου και ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, γενικός ιατρός και αντιπρόεδρος του «KIDS SAVE LIVES», μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το περιστατικό με την 16χρονη στην Χαλκιδική που έσωσε 10χρονο χρησιμοποιώντας τη λαβή Χάιμλιχ.
Ένα 10χρονο αγοράκι έσωσε από πνιγμό την Κυριακή, η 16χρονη Μαρία, στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.

Το 10χρονο αγοράκι είχε καταπιεί τρία κομμάτια αγγούρι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Στο σημείο έσπευσε ιδιώτης γιατρός μαζί με την 16χρονη Μαρία, η οποία είναι η μικρότερη εκπαιδεύτρια της Ευρώπης, όπως αναφέρει το KIDS SAVE LIVES σε ανάρτησή του.

Η επέμβαση της ήταν σωτήρια με χτυπήματα στην πλάτη και τη λαβή Χάιμλιχ, την ώρα που το παιδί αδυνατούσε να αναπνεύσει.

Η Μαρία Λαζαρίδου και ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, γενικός ιατρός και αντιπρόεδρος του «KIDS SAVE LIVES», μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το περιστατικό με την 16χρονη που έσωσε 10χρονο χρησιμοποιώντας τη λαβή Χάιμλιχ.

Η Μαρία Λαζαρίδου αναφέρθηκε αρχικά στο περιστατικό.

«Μας ενημέρωσαν ότι ένα παιδί στο παραδίπλα μαγαζί εστίασης πνίγεται, τρέξαμε μαζί με τον μπαμπά μου για να βοηθήσουμε. Κάναμε ό,τι έλεγε το πρωτόκολλο, δηλαδή 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 κοιλιακές σώσεις, μετά από λίγες προσπάθειες, το ξένο σώμα είχε βγει και το παιδί σώθηκε», είπε αρχικά.

«Από 9 ετών γνωρίζω Πρώτες βοήθειες, γιατί ο εθελοντικός ανθρωπιστικός οργανισμός «KIDS SAVE LIVES» ήρθε στο σχολείο μου και εκπαίδευσε εμένα και τους συμμαθητές μου στις Πρώτες βοήθειες και από τότε γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε μία επείγουσα κατάσταση», συμπλήρωσε η 16χρονη.

Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης δήλωσε πως, «ήμουν και εξακολουθώ να είμαι μέλος της οργάνωσης αυτής, είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου «KIDS SAVE LIVES». Έχουμε εκπαιδεύσει 130.000 και παραπάνω σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Υπάρχει έγκριση από την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να μπούμε στα ελληνικά σχολεία και υπάρχουν επαφές με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας ώστε να καταφέρουμε να μπούμε στα σχολεία και να μπει στο ωρολόγιο μηνιαίο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα η γνώση Πρώτων Βοηθειών».

Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να μάθει ένα παιδί;

«Σίγουρα πρέπει να γίνει μία εισαγωγή και μετά πολλή εκπαίδευση. Να υπάρξει μία εξοικείωση με τις δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις. Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και απορροφούν τις γνώσεις και μπορούν να τις εφαρμόσουν καλύτερα. Ένας άνθρωπος για να μάθει και να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί στην βασική εκπαίδευση ζωής κάνει ένα πρόγραμμα 4-6 ωρών», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω του σωματότυπου, εάν η Μαρία είχε να κάνει με έναν άνθρωπο 2 μέτρα και 120 κιλά δε θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα που θα έκανε στη ζωή της. όμως οτιδήποτε και να κάνουμε, ακόμα και ένα  τηλέφωνο να έκανε, είναι σημαντικό και χρήσιμο», συμπλήρωσε.

«Μαζί πήγαμε με τον μπαμπά μου, και δώσαμε τις Πρώτες βοήθειες. Πιο πριν, η μητέρα του παιδιού το είχε βοηθήσει με Πρώτες βοήθειες, γιατί είναι και εκείνη γνώστρια», πρόσθεσε η 16χρονη Μαρία.

«Θα ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το κατάλαβα και όταν ήρθε το «KIDS SAVE LIVES» στο σχολείο μου στα 9 έτη μου. Στα 12 πιστοποιήθηκα στην υποστήριξη ζωής και στα 16 μου πιστοποιήθηκα ως εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών. Μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το πιο δύσκολο περιστατικό που έχω αντιμετωπίσει είναι η καρδιακή ανακοπή. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν σώθηκε. Γνώριζα όμως ότι έκανα ό,τι ήξερα και ό,τι μπορούσα. Πλέον εκπαιδεύω και παιδιά και ενήλικες. Στο site του «KIDS SAVE LIVES»  υπάρχει αντίστοιχη φόρμα ενδιαφέροντος για να το βρει κανείς», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Ακολουθούμε το πρωτόκολλο μέχρι να αποβληθεί το ξένο σώμα από τον οργανισμό. Στον οργανισμό «KIDS SAVE LIVES» τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο, την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, σε συγκοπτικά επεισόδια, να βάζουμε τους ανθρώπους σε πλάγια θέση ασφαλείας, πνιγμό από υγρό στοιχείο, πνιγμό από ξένο σώμα και να πάρουν τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ για να έχουμε το συντομότερο δυνατό τη βοήθεια από επαγγελματίες υγείας. Είμαστε σε όλη την Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Πηγή: in.gr