Τη συνδρομή των ιδιωτικών νοσοκομείων για non covid περιστατικά ζητά η κυβέρνηση, χωρίς να επιβάλλει όμως την επίταξή τους για να δεχτούν ασθενείς κοροναϊού, παρότι αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών δημόσιων νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε σήμερα κατ’ επείγον έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές, με το οποίο τους ζητά καταγραφή των κλινών ΜΕΘ που θα διαθέσουν στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά, στο πλαίσιο της σύμπραξης του ΕΣΥ με τον Ιδιωτικό τομέα, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Στο έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας και για το οποίο ζητούσε σχετική ενημέρωση έως τις 8 απόψε το βράδυ, αναφέρεται: «Λόγω των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του Covid-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε στις ιδιωτικές κλινικές-μέλη σας τους επισυναπτόμενους πίνακες (…)».

Σαραφιανός: Δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές- Θα πληρωνόμαστε για κάθε ασθενή

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της «Λυσίμαχος Σαραφιανός Γενική Κλινική», Γρηγόρης Σαραφιανός, στο GRTimes, ο στόχος δεν είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά η επί πληρωμή χρησιμοποίηση των κλινών τους για non-covid ασθενείς, σε περίπτωση ανάγκης.

Στη φόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιώτες της υγείας, υποχρεούνται να καταγράψουν το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, το σύνολο των καλυμμένων κλινών ΜΕΘ, το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ, αλλά και το σύνολο των κλειστών ΜΕΘ της κλινικής τους. Ακόμη, ζητήθηκαν από τους ιδιοκτήτες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ΜΑΦ, τον αριθμό των απλών νοσηλευτικών κλινών, αλλά και τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων σήμερα.

«Μας ρώτησαν πόσες απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε για non-covid περιστατικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να αδειάσει κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid περιστατικών. Ωστόσο, δεν πρόκειται για επίταξη. Θα μας πληρώνουν κανονικά. Το κράτος, μέσω του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται να μας δίνει το ποσό των 34 ευρώ ημερησίως για κάθε ασθενή που θα μεταφερθεί σε εμάς», εξήγησε ο κ. Σαραφιανός.

Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι ήταν μία απόφαση αναμενόμενη και επανέλαβε τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα δέχονται «αμιγώς non-covid περιστατικά, χωρίς να χρειαστεί ουσιαστικά ο πολίτης να πληρώσει».

Κοντοζαμάνης: «Αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν συνολικά οι ιδιωτικές δομές»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα οποία ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Βουλή, «μέχρι σήμερα, περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, πάντως, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, εξετάζονται όλα τα σενάρια, ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία, να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα».

Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιμένει η αντιπολίτευση

«Να αγγίξετε έστω και μία φορά τους ιδιώτες, ρε παιδιά! Οι ιδιωτικές κλινικές, ανέγγιχτες. Covid-free! Μην τυχόν και λερωθούνε». Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια, είχε απευθυνθεί στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε τους φόβους του, «παρότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα στο απώτατο όριο της επιλογής ασθενών που θα μπουν σε ΜΕΘ», όπως είπε, «πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί».

Σε σημερινή του επίσκεψη στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο κόκκινο και συνολικά το ΕΣΥ έχει φθάσει στα όριά του, η κυβέρνηση φοβάται να ενοχλήσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να υποτιμά ότι πέραν των περιστατικών covid, υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες. «Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων στην Αθήνα έχει μετατραπεί σε νοσοκομεία covid», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, γιατί επιμένουν να μην θέλουν να ενοχλήσουν τους ιδιώτες- ιδιοκτήτες μεγάλων θεραπευτικών μονάδων. «Οι ιδιωτικές κλινικές μένουν covid free. Δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη ανάγκη» προσέθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι χρειάζεται «ορθολογική διαχείριση των νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών μονάδων» ώστε, σε συνέργεια με το ΕΣΥ, να μπορούν να διοχετεύουν και covid περιστατικά, για να μείνουν ανοικτές κρίσιμες κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν τα χειρουργεία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες «συνεχίζει να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας ένα κομμάτι του βάρους αυτής της κρίσης, να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία και να πάψει το σύστημα υγείας να είναι μονοθεματικό».

ΚΙΝΑΛ: «Δεν ενισχύσατε ουσιαστικά το ΕΣΥ»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που κρίνει «καταστροφικά» τα αποτελέσματα των κυβερνητικών χειρισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για «λύσεις-μπαλώματα», τονίζοντας ότι «δεν φρόντισε να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ», με αποτέλεσμα τώρα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν φτάσει στα όριά τους».

Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση «κλείνει υφιστάμενες κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για να ‘’εξοικονομήσει’’ κλίνες Covid, ενώ αγνοεί ότι οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ δεν φτάνουν για να καλύψουν τη μετατροπή εκατοντάδων κλινών σε παθολογικές αναπνευστικές εν μία νυκτί».

«Η Κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της Θεσσαλονίκης», δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι «αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας», την ώρα που «δεν έχει κανένα σχέδιο για την κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Λεκανοπέδιο».

Το ΚΙΝΑΛ, εξάλλου, έχει επίσης ζητήσει την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και για περιστατικά Covid.

ΚΚΕ: Επιτάξτε τώρα στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Για μετατροπή του ΕΣΥ «σε σύστημα μιας νόσου» κατηγορεί την κυβέρνηση ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, διευκρινίζοντας πως μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έγινε αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες οι υγειονομικοί: «ότι το ΕΣΥ έχει γίνει σύστημα υγείας αποκλειστικά για περιστατικά Covid – τώρα, και με την επίσημη σφραγίδα σας».

Ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνει ότι πλέον «απειλούμαστε με μία νέα “παράλληλη” πανδημία, η οποία θα αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία για άλλες ασθένειες από το δημόσιο σύστημα υγείας».

Και ανέφερε ότι «χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κοροναϊό».

«Παρά το ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει “κόκκινο”, για εσάς, αλλά και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, πέρα βρέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ στη Βουλή.

Και κάλεσε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία, να ενισχύσει το υγειονομικό προσωπικό άμεσα και να διορίσει με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, όλους τους γιατρούς που έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

ΜέΡΑ25: Άμεση ενίσχυση ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αθήνας, όπως περιγράφουν καθημερινά και καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, είναι δραματική, δηλώνει και το ΜέΡΑ25, δια του εκπροσώπου Τύπου του, Μιχάλη Κριθαρίδη.

«Οι ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, είναι εγκληματικές και όσο οι μέρες περνάνε, τόσο μεγαλύτερες γίνονται», δήλωσε ο κ. Κριθαρίδης, τονίζοντας ότι «άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, τόσο από τον κοροναϊό, όσο και από την μετατροπή του ΕΣΥ σε δημόσια υποδομή υγείας για την αντιμετώπιση μίας και μόνο νόσου, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, για να μην κακοκαρδίσει τους ολιγάρχες».

Το ΜέΡΑ25 καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα «στην πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Άρχισαν οι παραιτήσεις στο ΕΣΥ

Με μια επιστολή, που κάνει λόγο για «πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών» στο ΕΣΥ, αποφάσισε να κάνει γνωστή την παραίτησή του ο διευθυντής του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», Ιωάννης Ιωαννίδης.

Στην επιστολή του, περιγράφει γιατρούς τού τμήματός του «στα όρια παραφροσύνης», ενώ σημειώνει πως ο 6ος όροφος του νοσοκομείου είναι γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός της κλινικής COVID) και σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά.

Γι’ αυτό, ζήτησε την άμεση παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του παθολογικού τομέα, διατηρώντας μόνο τη θέση του διευθυντή στην Α’ Παθολογική, για να μπορέσει να διατηρηθεί η λειτουργία της σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Στον παραιτηθέντα πετάει το «μπαλάκι» η διοίκηση

Σε απάντησή του ο διοικητής του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Πρίφτης, αναφέρει πως η εφημερία της Τετάρτης από 8:00-14:00 «ήταν αρκετά εργώδης», δεδομένου ότι ήταν το μοναδικό νοσοκομείο για Παθολογικά και COVID-19 περιστατικά.

«Ωστόσο, η εν λόγω εφημερία έκλεισε επιτυχώς και ουδόλως διεταράχθη η συνολική ισορροπία του νοσοκομείου», επισημαίνει και χαρακτηρίζει ως «αβάσιμο και υπερβολικό καθετί που αναφέρεται σχετικά από τον κ. Ιωαννίδη».

Απαντώντας στα περί νοσηλείας θετικών περιστατικών σε χώρο αρνητικών περιστατικών, ο διοικητής του νοσοκομείου τονίζει ότι ο κ. Ιωαννίδης «μάλλον δεν πρόσεξε πως η Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων έκανε, παρουσία μαρτύρων, σύσταση της μεταφοράς όλων των μη θετικών ασθενών στον δημιουργηθέντα χώρο της Β’ Παθολογικής Κλινικής, πράγμα που έγινε άμεσα». Και προσθέτει με νόημα πως αν έγινε κάτι άλλο, «είναι δική του ευθύνη και μόνο».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η διερεύνηση του ελέγχου για ενδεχόμενα εξιτήρια είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται έγκαιρα οι νεοεισερχόμενοι ασθενείς». Και εξηγεί ότι «διακομίζουμε και εκτελούμε εξιτήρια, εφόσον ιατρικοί και μόνο λόγοι το επιτρέπουν. Το ενδεχόμενο ενδιαφέρον για ασθενείς που νοσηλεύονται, γίνεται από όλο το κοινωνικό φάσμα και αυτό είναι αναμενόμενο. Ουδείς άλλος, όμως», τονίζει, αναφερόμενος στην παραίτηση Ιωαννίδη, «δεν έχει εκφράσει τόσο ζωηρή αγωνία που να φθάνει να αιτηθεί της απαλλαγής των καθηκόντων του»…

Κοντοζαμάνης: «Υπερβολική η κίνηση παραίτησης»

«Η κίνηση του γιατρού ήταν υπερβολική και αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχολιάζοντας την παραίτηση  του διευθυντή τής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγία Όλγα, Ιωάννη Ιωαννίδη.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «πράγματι το Νοσοκομείο  Αγία Όλγα είχε μία εργώδη εφημερία χθες (σ.σ. την Τετάρτη 3/3) και το Νοσοκομείο ανταπεξήλθε επιτυχώς». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το νοσοκομείο να εφημερεύει με ασφάλεια και να αντιμετωπίζει τόσο τα covid, όσο και τα μη covid περιστατικά, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό, μαζί με περιστατικά μη κοροναϊού».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η αρμόδια υπεύθυνη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις και όλα έγιναν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που προβλέπονται, έτσι ώστε να είναι μία ασφαλής εφημερία και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα περιστατικά».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr