«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέξει, με τη συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα συνολικά», δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Mega εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου.

Ο πρωθυπουργός μιλά για συνδρομή του ιδιωτικού τομέα «συνολικά», λοιπόν, τη στιγμή που καταλήξαμε στο όχι και τόσο ευχάριστο μέτρο της επιστράτευσης 206 ιδιωτών γιατρών, αλλά δίχως επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πραγματική αποσυμφόρηση στο ΕΣΥ και, κυρίως, σε άμεσες προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων – όχι σήμερα, χθες!

Τα ίδια υποστήριξε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι «διαψεύσαμε όσους έλεγαν ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει» και προσθέτοντας πως «ο καλύτερος καιρός που επικρατεί στη χώρα, τα περισσότερα εμβόλια και τεστ, θα βοηθήσουν ώστε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ουδείς μπορεί να αποδώσει στην κυβέρνηση κακή πρόθεση, γιατί καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε – πόσο μάλλον θα σκόπευε – να έρθει αντιμέτωπη με τόσο αρνητικές καταστάσεις, με καθημερινή αύξηση διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού, με ΜΕΘ «φρακαρισμένες» και γιατρούς «εξοντωμένους».

Ωστόσο, όταν διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο τόσο οι επιστήμονες όσο και η Πολιτεία γνώριζαν ότι θα έλθει, κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, μπορεί να της αποδώσει κακό χειρισμό και προχειρότητα.

Γιατί αυτό που συνέβη στο σύστημα υγείας της χώρας μας, είναι αυτό ακριβώς που αποφύγαμε – και τρέμαμε – τόσους μήνες, από την έναρξη της πανδημίας: Να ασφυκτιά το ΕΣΥ, να ακούμε γιατρούς και πολιτικούς να μιλούν για αναγκαστική επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ και διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους, να καταλήγουμε στην αργοπορημένη επίταξη ιδιωτών γιατρών, να εμφανίζουμε ξαφνικά τα ατομικά τεστ (self testing) ως από μηχανή θεό και, παράλληλα, να βάζουμε «απέναντι» γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Υπάρχει λοιπόν η εικόνα ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να προετοιμάσει και να σχεδιάσει σωστά τις υποδομές, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση.

Από τη μία πλευρά, για παράδειγμα, ανακοινώνει την παροχή ατομικών τεστ κοροναϊού, δωρεάν από τα φαρμακεία και, από την άλλη, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα!

Κάνουμε «εχθρούς» τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που αρνήθηκαν στην πλειονότητά τους να συνδράμουν το ΕΣΥ και καταλήγουμε στην επιστράτευση, αλλά ακούμε ειδικούς, όπως ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, να λέει – και προφανώς, ξέρει τι λέει, γιατί δεν ήταν και ο μόνος – ότι «κάποιοι συνάδελφοι είναι χρόνια εκτός νοσοκομείων, οπότε δεν μπορούν να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα»!

Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, που είναι κάτι παραπάνω από εξαντλημένοι! Οι άνθρωποι αυτοί είναι εκεί ένα χρόνο τώρα και, όπως όλα δείχνουν, είναι αναντικατάστατοι. Ειδικά αν αναλογιστούμε τα όσα είπε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού για τους ιδιώτες γιατρούς που επιστρατεύτηκαν, είναι προφανές ότι τίποτα πια δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που θα μπορούν να ριχτούν στη μάχη με αποτελεσματικότητα. Και όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση ότι προχώρησε σε προσλήψεις και, μάλιστα, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία για να γίνουν γρήγορα, κανείς δεν πείθεται, κρίνοντας από την κακή εικόνα του ΕΣΥ. Ή άργησαν, ή και πάλι δεν είναι αρκετές, ή – στη χειρότερη περίπτωση, όπως υποστηρίζει μερίδα της αντιπολίτευσης – δεν έγιναν ποτέ…

Ο κ. Μπουλμπασάκος, πάντως, είπε κάτι ενδιαφέρον και για τα ατομικά τεστ, τονίζοντας το αυτονόητο – ότι πρέπει να επιτηρούνται τα θετικά κρούσματα: «Να συγκροτηθεί ομάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας για τα θετικά κρούσματα. Να μιλάει μαζί τους, αν έχουν συμπτώματα, τι πρέπει να κάνουν κ.λπ.». Γιατί άντε και το κάναμε το τεστ στο σπίτι, τι κάνουμε αν βγει θετικό; Τα γνωστά; Απομόνωση στο σπίτι και τηλεφωνικές συμβουλές και βλέπουμε;

Με τις ΜΕΘ τι θα γίνει;

Το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού καθημερινά μεγαλώνει.

Γι’ αυτό και σύσσωμη η αντιπολίτευση επιμένει στην επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν το ΕΣΥ, αλλά και για άμεσες προσλήψεις γιατρών, καθώς δεν είναι μυστικό ότι πήρε πολλούς μήνες στην κυβέρνηση μέχρι να προκηρύξει θέση επικουρικών υγειονομικών.

Γι’ αυτό και η κυβερνητική επιμονή να μην εμπλέκει τους ιδιώτες, είναι φυσικό να βάζει στο μυαλό, όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών πολιτών, την πρόθεση που αποδίδεται παγίως στη ΝΔ, να ιδιωτικοποιήσει τον τομέα της υγείας, με το που περάσουμε τον σκόπελο της πανδημίας. Γιατο

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας, αυτή τη στιγμή, παρουσιάζει μία εικόνα της Ελλάδας του 2020, που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση γιατί πήρε έγκαιρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και δεν είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού, άρα και πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά και την σημερινή εικόνα της Ελλάδας του 2021, που ενώ εφάρμοσε ένα από τα σκληρότερα και διαρκέστερα lockdown στην Ευρώπη, κατέληξε με ένα σύστημα υγείας στο μη περαιτέρω.

Και ναι, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα, νωρίτερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr