Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να μοιράζει λεφτά λίγο πριν τις εκλογές. Πρόσφατα προέβη στην αύξηση των μισθών, ενώ τώρα προχώρησε σε κατάργηση των ορίων ηλικίας των συνταξιοδότησης.

Για να κάνει πράξη την κατάργηση των ορίων ηλικίας χρειάζεται να «βάλει στην άκρη» τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια, προσφέροντας πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκατομμύρια πολίτες που κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο πριν το 2000.

Προεκλογικός Ερντογάν: Κατήργησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Υπό συζήτηση το πλήρες δημοσιονομικό κόστος

Το σχέδιο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώθηκε από τον ίδιο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, ωστόσο το πλήρες δημοσιονομικό κόστος και η τελική μορφή του βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα διαμορφωθεί στα 250 δισ. τουρκικές λίρες (13,4 δισ. δολάρια), ανέφερε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg, ζητώντας να μη κατονομαστεί.

Το ποσό αναμένεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς ο αριθμός των εργαζόμενων που θα εκμεταλλευτούν το σχέδιο για να γίνουν απόμαχοι της δουλειάς αναμένεται να φθάσει ακόμη και τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με το αξιωματούχο.

Το «πακέτο διάσωσης» για τους εργοδότες

Στα κυβερνητικά σχέδια υπάρχει ακόμη και ένα «πακέτο διάσωσης» για τους εργοδότες που θα πρέπει να χορηγήσουν αποζημίωση απόλυσης (στην πραγματικότητα εφάπαξ) στους υπαλλήλους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες 4,47 τρισ. λιρών. Το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περίπου 2,3 εκατ. υπάλληλοι θα μπορούσαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, στον βαθμό που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών είναι να είχαν ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως και τον Σεπτέμβριο του 1999 και έκτοτε να έχουν συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων.

Κατά τον προεκλογικό κύκλο, ο Ερντογάν έχει εξάλλου διακηρύξει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%, αλλά και τη χορήγηση φθηνών δανείων με την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

«Η απόφαση για την πρόωρη συνταξιοδότηση δημιουργεί το πλέον μόνιμο και ασήκωτο βάρος στον προϋπολογισμό μεταξύ όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. «Σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στο ασφάλιστρο κίνδύνου της χώρας, καθώς και στον πληθωρισμό», συμπληρώνει.

Πηγή: in.gr