Η ανώνυμη εταιρεία Διαχείριση Δεξαμενόπλοιων Τούζλα (Tuzla Tanker İşletmeciliği Anonim Şirketi), ιδιοκτησίας του αδελφού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μουσταφά Ερντογάν και του κουνιάδου του Ζίγια Ιλγκέν, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία «BMZ Group», μέτοχοι της οποίας είναι τα παιδιά του τούρκου προέδρου, Σουμεγιέ, Εσρα και Μπιλάλ.

Οι δραστηριότητες

Μετά τη μεταβίβαση, η BMZ Group Shipping μείωσε το κεφάλαιό της και προσέφυγε στους πιστωτές. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου BMZ στις 7 Δεκεμβρίου ελήφθη η απόφαση για τη μεταβίβαση της εταιρείας «Δεξαμενόπλοια Τούζλα», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπόρα Ερντίν της Cumhuriyet (απ’ όπου και η φωτογραφία επάνω).

Δείτε ακόμα – Ερντογάν: Βρήκαμε νέο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα – Χτίζουμε ενεργειακές γέφυρες Ανατολής – Δύσης

Την εταιρεία, με κεφάλαιο 13 εκατομμυρίων 760 χιλιάδων τουρκικών λιρών, αγόρασαν το 2014 οι Ζίγια Ιλγκέν και Μουσταφά Ερντογάν από την οικογένεια Yarım.

Η Yardımcı Group της οικογένειας Yarım ήταν η ιδιοκτήτρια της εταιρείας που κατασκεύασε τα τάνκερ του Μπιλάλ Ερντογάν.

Δεξαμενόπλοια κατασκευάζονταν για τον όμιλο BMZ στο ναυπηγείο της οικογένειας στην Τούζλα. Ο Ζίγια Ιλγκέν και ο Μουσταφά Ερντογάν είναι σημαντικοί εταίροι της BMZ, η οποία αγόρασε την εταιρεία Tuzla Tankercilik…

Το εταιρικό κεφάλαιο της BMZ ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια 760 χιλιάδες τουρκικές λίρες. Από το 2014 έως το 2016, η εταιρεία διέθετε 5 πλοία μεταφοράς πετρελαίου συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Η εμπλοκή… της FETO

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της εταιρείας BMZ, που σχηματίστηκε από τα αρχικά των Μπιλάλ, Μουσταφά κα Ζίγια, ήταν ο ιδιοκτήτης της Palmali Maritime, ο Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes με τους 500 πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο και συνελήφθη στις 15 Μαρτίου 2020 για υποτιθέμενη συμμετοχή στην οργάνωση FETO.

Η Palmali Shipping, η οποία διαχειρίζεται 5 δεξαμενόπλοια του Μπιλάλ Ερντογάν, μεταβίβασε το νέο κατασκευαστικό δάνειο που έλαβε από την Al Baraka Türk Bank στην BMZ Group Maritime Company, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ερντογάν, και μίσθωσε τα κατασκευασμένα πλοία στην Palmali Shipping Company για 10 χρόνια.

Ο Μανσίμοφ που έμεινε ένα χρόνο στη φυλακή, από τα πέντε στα οποία είχε καταδικαστεί, και φέρεται να δώρισε ένα πλοίο στον Μπιλάλ Ερντογάν, είπε για το θέμα:

«Δεν δώρισα πλοίο στον Μπιλάλ Ερντογάν. Αυτό είναι ψέμα. Το πλοίο δεν είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να βγει και να γίνει δώρο σε κάποιον. Η Palmali είναι μια από τις αξιόπιστες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο. Βάσει του νόμου, μεταβιβάσαμε το πλοίο, ούτε πάνω ούτε κάτω από την αξία της αγοράς. Ακριβώς στην αγοραία αξία. Εχουν ήδη πάρει δάνειο από την τράπεζα. Αρα, όλα ήταν επίσημα».

Πηγή: cumhuriyet.com.tr

Πηγή: in.gr