Σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το προσφυγικό αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα «παγκόσμιας απανθρωπιάς».

«Τεράστιο νεκροταφείο»

«Πολλές χώρες απλώς παρακολουθούν τη Μεσόγειο να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Δεν δείχνουν καμία αντίδραση όταν η Ελλάδα βυθίζει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο. Δεν ακούσαμε και δεν ακούμε ούτε μια επικριτική δήλωση για αυτές τις τραγωδίες που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοπτικές οθόνες, ακόμη και από εκείνους που μιλούν με τη γλώσσα των κυρώσεων, ακόμη και για ζητήματα που έχει δίκιο η χώρα μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για τη βία κατά των γυναικών

Παρόμοια χαρακτήρισε την «υποκρισία» της Ευρώπης και στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και της βίας κατά των γυναικών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι στοχοποιούν την Τουρκία για τη μη υιοθέτηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά οι ίδιες αυτές χώρες διαπράττουν θηριωδίες απέναντι στις γυναίκες.

«Οι μεροληπτικές ρυθμίσεις που δεν δίνουν στις γυναίκες το δικαίωμα ύπαρξης στη δημόσια σφαίρα, εφαρμόζονται εύκολα στις δυτικές χώρες χωρίς καμία αντίδραση. Η σιωπή όσων μας στοχοποιούν μέσω της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης απέναντι σε αυτές τις θηριωδίες που θυματοποιούν τους πολίτες μας είναι πολύ παράξενη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, μίλησε για την ισλαμοφοβία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αυξάνεται μέρα με τη μέρα στη Δύση, ενώ έκανε λόγο και για φασιστικές πρακτικές.

«H ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός με βάση την κουλτούρα, αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Σήμερα, σε πολλές δυτικές χώρες, που εμφανίζονται απόστολοι της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική μίσους έχει επικρατήσει στην πολιτική και καθημερινή ζωή. Οι φασιστικές πρακτικές, που τους στερούν τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, έχουν γίνει σχεδόν συνηθισμένες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντίστοιχες δηλώσεις και από τον Τσαβούσογλου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητα – Μείωση των Ανισοτήτων, Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν πρέπει να παραμείνει ευχή».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι: «Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των προσφύγων που φιλοξενούμε στη χώρα μας και εκείνων σε κάθε σημείο του κόσμου των οποίων παραβιάζονται τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. ‘Για έναν πιο δίκαιο κόσμο’, με την δύναμη που αντλούμε από την βαθιά ριζωμένη παράδοση της διπλωματίας μας, πρωτοστατούμε στη διαμόρφωση σημαντικών πρωτοβουλιών στο τραπέζι και στο πεδίο, φτάνουμε αποτελεσματικά και γρήγορα στους έχοντες ανάγκη.

Παρατηρούμε ότι ο αυξανόμενος ρατσισμός σε όλο τον κόσμο, η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία και η ρητορική μίσους, απειλούν την κοινωνική ειρήνη και ηρεμία και παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας και συνείδησης και την απαγόρευση των διακρίσεων που εγγυάται η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Πηγή: in.gr