Ξέσπασε εκ νέου κατά της Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο η δική του έχει υποστεί τέτοιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν, καθώς στόχος τους είναι να αποτρέψουν την «άνθηση» της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κυρώσεις ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ στο οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Όπως διεμήνυσε, η Άγκυρα θα εργαστεί διπλά για να αναπτύξει περαιτέρω την αμυντική της βιομηχανία ώστε να είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Σημειώνεται πως οι κυρώσεις αφορούν αμιγώς το στρατιωτικό σκέλος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και στοχεύουν σε σημαίνουσες προσωπικότητες της Τουρκίας (μεταξύ άλλων τον Ισμαϊλ Ντεμίρ από την τουρκική προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας και το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας).

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών στη Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε:

  • Χρηματοδότηση από αμερικανικά και διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και τράπεζες
  • Άδειες εξαγωγής από τις ΗΠΑ
  • Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της

Μάλιστα, η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της τουρκικής οικονομίας. Από τη δεκαετία του ’90, η γείτονα άρχισε να εφαρμόζει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της για να καταστεί όσο το δυνατόν αυτοδύναμη και να μπορεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, με τη βιομηχανία να αποτελεί το «διαμάντι του στέμματος» του καθεστώτος Ερντογάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντελώς ανεξάρτητη. Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία» ήταν η απάντηση του Ισμαϊλ Ντεμίρ στις ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr