Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για το εργατικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που ζητούν από τη ΣΤΑ.ΣΥ. να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά για τις συνθήκες ασφαλείας, αλλά και για τις ενέργειες της διοίκησης προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στη ΣΤΑ.ΣΥ με δελτίο τύπου κατηγορεί τη διοίκηση για παλινωδίες και παραλείψεις στους χειρισμούς που έβαλαν χώρα μετά το περιστατικό ενώ θέτει μία σειρά από ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.

Η ανακοίνωση της ΕΥΑΕ

Οι παλινωδίες συνεχίζονται όσον αφορά το δυστύχημα που στοίχισε την ζωή ενός συναδέλφου μας και τον τραυματισμό άλλων τριών εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να αρνείται να δεχθεί την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας των εργαζομένων στην ΣΤΑ.ΣΥ., το οποίο είναι θεσμοθετημένο όργανο από τον νόμο, για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και να συνεργαστεί με την ΕΥΑΕ, ως οφείλει εκ του νόμου, στη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Πέραν των ερωτημάτων που αναφύονται λόγω του δυστυχήματος, η ΕΥΑΕ έχει από την πρώτη στιγμή εντοπίσει πως υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις στους χειρισμούς που έλαβαν χώρα μετά το περιστατικό. Η αδυναμία τήρησης πρωτοκόλλου ασφαλείας σε σιδηροδρομική υποδομή, η έλλειψη διαδικασιών και κανονισμού διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, δείχνουν σαφέστατα μια «ερασιτεχνική λειτουργία της ΣΤΑ.ΣΥ, κάτι που συμβαίνει κατ΄εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια.

Διερωτόμαστε πέρα από το δυστύχημα αυτό καθαυτό:

  • Ποιο είναι το σχέδιο ή και η διαδικασία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών;
  • Ο χώρος του δυστυχήματος γιατί δεν αποκλείστηκε αρχής εξαρχής και υπήρξε πλήθος κόσμου γύρω από το συμβάν;
  • Γιατί δεν δεσμεύτηκε ως χώρος δυστυχήματος; Ποιος ήταν υπεύθυνος γι αυτό;
  • Γιατί δεν υπήρξε παρουσία αστυνομίας ή και άλλων αρμόδιων αρχών (π.χ. εισαγγελέας) στο συμβάν;
  • Γιατί η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας γινόταν από το προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ;
  • Γιατί δεν υπήρξε πραγματογνωμοσύνη στο σημείο της σύγκρουσης;
  • Ο συρμός μετά την απομάκρυνση του από το σημείο της σύγκρουσης που μεταφέρθηκε; Υπήρξε συνοδεία καθ΄οδόν; Φυλάσσεται έτσι ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση ή και παραποίηση στοιχείων;
  • Υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα του συρμού λείανσης; Που βρίσκονται;

Πηγή: in.gr