Ο Νίκος Δένδιας παρέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στο ΓΓ του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία του ζήτησε να μεταβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε σήμερα την αποστολή της επιστολής του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο αξιωματούχο Yang Jiechi αναφέροντας: «Θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη διεθνούς απάντησης στην επιθετικότητα της Τουρκίας και υπογράμμισε πως προσβλέπει στην παρέμβαση της Κίνας ως μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ετοιμότητα να συνδράμει

Δένδιας και Γκουτιέρες συνομίλησαν επίσης για το Κυπριακό και ειδικότερα για την κατάσταση στα Βαρώσια μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη διήρκεσε κράτησε 45 λεπτά, περισσότερο απ’ όσο ήταν προγραμματισμένο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ετοιμότητα να συνδράμει στην περίπτωση που τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν.

Αύριο αναμένεται ο κ. Δένδιας να έχει επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Ρίκερ.

Ευνοϊκή η στάση των ΗΠΑ, καλοδεχούμενες οι γερμανικές πρωτοβουλίες

«Οι Αμερικανοί ενισχύουν την γερμανική προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Δεν θυμάμαι τόσα χρόνια να είχαμε καθαρότερη στάση από την πλευρά των Αμερικανών» τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως υπάρχει σειρά κινήσεων που δείχνουν ότι η αμερικανική πλευρά ακολουθεί με συνέπεια μια γραμμή που είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις αναβαθμίζοντας τη διμερή συνεργασία ειδικά μετά την επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες του Βερολίνου για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι χώρα της ΕΕ, επομένως κάθε πρωτοβουλία της πρέπει να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό αυτό το πρίσμα είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr