Την επέκταση της αλιευτικής ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο ζητούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα grtimes.gr, οι βουλευτές της πλειοψηφίας στο κείμενο που απευθύνεται προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν την ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ, με επέκταση της ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12 ν.μ, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 1380/2013 (αρθ. 20).

Αυτή τη λογική άλλωστε έχουν, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, και οι αυστηρότατοι κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι κανόνες αυτοί όμως δεν ισχύουν για τρίτα, εκτός Ενώσεως, κράτη, οι αλιευτικοί στόλοι των οποίων ανεξέλεγκτοι, και ως προς τα μέσα και ως προς τον χρόνο αλιείας, καταστρέφουν συστηματικά την ενάλιο αειφορία, ιδίως στα αβαθή του Αιγαίου Πελάγους. Εν γνώσει αυτών των κινδύνων και ως de facto μέτρο ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος ο Κανονισμός 1380/2013 ( αρθ 20) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει ρητώς, ότι «Τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα ….εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης τους..»

Σκόπιμο λοιπόν είναι, καταλήγουν οι βουλευτές, στα πλαίσια του ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Η λήψη μέτρων κατά των τρίτων χωρών, τα αλιευτικά σκάφη των οποίων παραβιάζουν την ενωσιακή νομοθεσία.

2. Δεδομένου ότι η άσκηση αλιευτικής πολιτικής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ενώσεως, η επέκταση της Ελληνικής αλιευτικής ζώνης στα 12ναυτικά μίλια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr