Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται για ακόμη ένα βράδυ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο κινείται δυτικά και εντός της τουρκικής Navtex.

Το ερευνητικό πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ξανά το μεσημέρι της Πέμπτης, συνοδευόμενο από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται πως το Oruc Reis παρέμεινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για τρεις μέρες, ενώ το βράδυ της Τετάρτης κινούμενο με βορειοανατολική πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας, βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της παράνομης εκδοθείσας τουρκικής Navxtex. Τα ξημερώματα, ωστόσο, άλλαξε και πάλι πορεία και κινήθηκε με νοτιοδυτική κατεύθυνση προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΕΘΑ, το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν δύναται να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου των πλοίων που έχει κοντά του.

Η θέση του πλοίου, στις 23:00 της Πέμπτης, σύμφωνα με το marinetraffic

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί από την Άγκυρα

Νωρίτερα, η Άγκυρα επιδόθηκε σε μπαράζ ψευδών δημοσιευμάτων σχετικά με το Oruc Reis και την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», με τον Ερντογάν μάλιστα να ανατροφοδοτεί τα αβάσιμα σενάρια και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της γείτονος.

Φιλοκυβερνητικά μέσα έκαναν λόγο για σύγκρουση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με την τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis», η οποία είναι ένα από τα τουρκικά πλοία που μετέχουν στον στολίσκο συνοδείας του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis».

Μάλιστα, η μονταζιέρα της Άγκυρας πήγε ένα βήμα παρακάτω, με την εφημερίδα YeniSafak να υποστηρίζει πως η ελληνική φρεγάτα, η οποία επιχείρησε να παρενοχλήσει το Oruc Reis, υπέστη ζημιές και αποσύρθηκε στο κοντινότερο λιμάνι.

Έμμεση αναφορά στο υποτιθέμενο περιστατικό, θέλοντας να δημιουργήσει κλίμα, έκανε και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «είπαμε ‘αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα’ και σήμερα λάβατε την πρώτη απάντηση» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος για δεύτερη φορά έκανε ανάρτηση στα ελληνικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι «ο δρόμος προς λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση».

Η απάντηση της Αθήνας

Τα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα της Άγκυρας δεν έμειναν αναπάντητα από την Αθήνα, η οποία παρουσίασε αποδείξεις σχετικά με το συμβάν που «φαντάζεται» η Άγκυρα.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη φρεγάτα «Λήμνος» η οποία συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα δημοσιεύματα από τη γείτονα, αρμόδιες πηγές σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην ελληνική φρεγάτα, η φωτογραφία από τη σημερινή συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις».

Η φρεγάτα «Λήμνος» κατά τη σημερινή κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μάλιστα, το ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων 24ώρων ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr