«Κύμα ρευστοποιήσεων» πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Στο επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται η Ιταλία όπου οι αποδόσεις των ομολόγων της σημείωσαν μία μέση αύξηση κατά 1,14%, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Φόβος για αλλαγή πλεύσης από ΕΚΤ, λόγω εμβολιασμών

Το σενάριο που φοβίζει περισσότερο τους επενδυτές των ομολόγων είναι αυτό της ελάττωσης των αγορών από την ΕΚΤ τους επομένους μήνες.

Ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον εμβολιασμό του πληθυσμού της Ε.Ε. ο οποίος μπορεί να συντελέσει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των μέτρων της ΕΚΤ εκφράζει και ένα τμήμα του εσωτερικού της Τράπεζας, όπως αντανακλάται σε δηλώσεις που έχουν κάνει ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες.

Σε επίπεδα Ιανουαρίου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η ελληνική αγορά κινήθηκε και αυτή στο ρυθμό των ρευστοποιήσεων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να «επιστρέψουν» στα υψηλά επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,11%, του 5ετούς στο 0,29 και του 15ετους στο 1,34%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 232 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 1,11% από 1,06% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι -0,11% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,22% από το 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρω/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2147 δολ. από 1,2138 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2143 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr