Τη φρίκη που ζουν οι γυναίκες του ιρακικού Κουρδιστάν αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό η Valentina Sinis, μια από τις νικήτριες του φετινού βραβείου φωτογραφίας «Female in Focus», ενός διεθνούς βραβείου που αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή των γυναικών στη σύγχρονη φωτογραφία.

Η φωτογράφος αποφάσισε να ονομάσει τη συλλογή της «Σπασμένη Πριγκίπισσα», ρίχνοντας φως στον εφιάλτη των γυναικών του ιρακινού Κουρδιστάν, οι οποίες αποφάσισαν να αυτοπυρποληθούν παρά να ζουν καθημερινά την κόλαση στα χέρια των βασανιστών τους.

Παγιδευμένες σε μια καταπιεστική κοινωνία

Η Valentina Sinis γράφει για την «Σπασμένη Πριγκίπισσα»: «Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Αλλά πουθενά δεν είναι πιο διαδεδομένο από ό, τι σε κοινωνίες όπου οι θεμελιώδεις αξίες εξακολουθούν να είναι εντελώς πατριαρχικές.

»Η «Σπασμένη Πριγκίπισσα» είναι η ιστορία των γυναικών στο Ιρακινό Κουρδιστάν που προσπάθησαν να δραπετεύσουν – και να διαμαρτυρηθούν – για την ενδοοικογενειακή βία πυρπολώντας τον εαυτό τους.

» Μέσω της φωτιάς, οι γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από μια ζωή που τις κρατά παγιδευμένες σε μια καταπιεστική κοινωνία χωρίς οικονομική ή κοινωνική ανεξαρτησία.

»Αλλά δεν καταφέρνουν όλες να αυτοκτονήσουν. Εκείνοι που επιβιώνουν αφήνονται με τρομερές σωματικές ουλές και πιθανώς ακόμη πιο οδυνηρά ψυχολογικά τραύματα: με λίγη υποστήριξη ή ορατότητα, βρίσκονται σε ένα μέρος που είναι χειρότερο από πριν».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr