Οι ειδικοί συστήνουν για φέτος εμβολιασμό κατά της κοινής γρίπης γιατί μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα από τον Covid-19. Επίσης, το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από εκτεταμένη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ενδιάμεσες «λύσεις»

Ολη η ανθρωπότητα περιμένει εναγωνίως ασφαλές εμβόλιο που να επαναφέρει την οικονομία και τη ζωή στην κανονικότητα.

Και επειδή κανείς επιστήμονας ή φαρμακευτική εταιρεία δεν μπορεί να πει δεσμευτικά πότε θα έρθει αυτή η σωτήρια ώρα, τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχουν ενδιάμεσες «λύσεις» που να προσφέρουν κάποια προστασία μέσα στον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.

Οι επιστήμονες είναι ενθαρρυντικοί. Κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα έχουν κάποια «όπλα» στη φαρέτρα τους με τα οποία θα μπορούσαν να θωρακίσουν την υγεία τους και να βοηθηθούν

Ηπιότερα τα συμπτώματα Covid-19

Το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης μπορεί να προλάβει σοβαρές καταστάσεις σε όσους νοσούν από κοροναϊό

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίων του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ κάνει ορισμένες χρήσιμες συστάσεις, όπως για παράδειγμα ο απαραίτητος εμβολιασμός κατά της κοινής γρίπης.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κοινές, τόσο για τον Covid-19 όσο και για την Influenza. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίων του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ συστήνει ενθέρμως σε αυτές τις ομάδες να εμβολιαστούν απαραιτήτως εν όψει του χειμώνα. Κάτι που στη Γερμανία, τουλάχιστον, δεν έγινε τη χρονιά 2018/2019.

Το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο, μόνο το 35% αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης. Μάλιστα, το ποσοστό μειώθηκε στο 1/5 στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Να μην αμελήσουν

Το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα και κυρίως οίκους ευγηρίας, αλλά και οι έγκυες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να μην αμελήσουν φέτος το εμβόλιο.

Αυτό προϋποθέτει ότι η πολιτεία θα πρέπει να έχει παραγγείλει εγκαίρως τον απαραίτητο αριθμό. «Αυτήν τη στιγμή δεν διαπιστώνουμε ελλείψεις», λέει ο Κλάους Σίτσουτεκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πάουλ Ερλιχ.

«Εκκινούμε από την υπόθεση ότι οι εταιρείες θα παρασκευάσουν τουλάχιστον 21 εκ. δόσεις. Ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας συνίσταται ενθέρμως το εμβόλιο γρίπης» τονίζει ο γερμανός επιστήμονας.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας πρόκειται να διαθέσει άλλα 6 εκ. δόσεις τις οποίες θα προωθήσει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως είπε εκπρόσωπός του.

Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το ταμείο του υπουργείου που είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οπως επισημαίνει εκπρόσωπος του υπουργείου, η εμπειρία πάντως και από παλαιότερα δείχνει ότι οι διαθέσιμες δόσεις δεν εξαντλούνται πλήρως στη σεζόν για την οποία προορίζονται.

 Αποτελεσματικότητα

Τώρα, πόσο αποτελεσματικό θα είναι το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης μένει να το δούμε. Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επί τη βάσει των ετήσιων παρατηρήσεών του γύρω από τους ιούς που κυκλοφορούν, συστήνει στους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου να διαμορφώσουν από τον Φεβρουάριο τις ανοσοενισχυτικές ουσίες και άλλα συστατικά του εμβολίου που θα διατεθεί του χρόνου.

Το ποσοστό επιτυχίας του με βάση τη σύνθεσή του κυμαίνεται από 20% με 60%. Πάντως, τα συμπτώματα γρίπης σε έναν εμβολιασμένο είναι συνήθως ηπιότερα.

Οι αρμόδιες γερμανικές αρχές δεν συστήνουν εμβολιασμό των παιδιών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ συστήνει γενικό εμβολιασμό, στο μέτρο του δυνατού, παιδιών και καθηγητών.

Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Πλανώνται οικτρά οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου δεν προστατεύει από τον Covid-19 σύμφωνα με το Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ωστόσο, λοιμώξεις με αυτό το βακτηρίδιο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές πνευμονίες και δηλητηριάσεις του αίματος.

Το RKI εκφράζει την υπόθεση ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από εκτεταμένη λοίμωξη ασθενείς με Covid-19 γιατί οι πνευμονίες είναι μια γνωστή παρενέργεια ασθενών με κοροναϊό.

Προς το παρόν, εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου (Pneumonax 23) δεν είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες στη Γερμανία. Γι’ αυτό εμβολιάζονται πρωτίστως όσοι έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό κινδύνου γι’ αυτήν τη νόσο.

Ανάμεσά τους και παιδιά μέχρι δύο χρονών και άνθρωποι άνω των 60 που τα προηγούμενα έξι χρόνια δεν έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ανθρωποι που διατρέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου και θα πρέπει να εμβολιαστούν, είναι κυρίως άνθρωποι με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων ή της καρδιάς, ζαχαροδιαβητικοί ή άλλοι με συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις.

«Η ζήτηση τελευταία σε συνδυασμό με την πανδημία έχει αυξηθεί παγκοσμίως και στη Γερμανία», λέει η Αριάνε Μαλφερτχάινερ, εκπρόσωπος της Εταιρείας Ερευνών MSD.

Και ο κοκκύτης…

Για φέτος η εταιρεία θα διαθέσει διπλάσιο αριθμό δόσεων συγκριτικά με πέρυσι. «Η παραγωγή του εμβολίου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 36 μήνες», προσθέτει.

Πάντως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν αυτά τα εμβόλια έχουν αυξήσει την παραγωγή τους λόγω μεγάλης ζήτησης. Και ο κοκκύτης; Και ο κοκκύτης προκαλείται από βακτηρίδια.

Τυπικό σύμπτωμα αυτή της λοίμωξης είναι καταιγιστικός βήχας. Ανθρωποι που λόγω του Sars-Cov-2 έχουν εξασθενημένο οργανισμό ενδέχεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η υγεία τους.΄Η και το αντίστροφο: άνθρωποι που πέρασαν κοκκύτη και έχουν εξασθενημένο οργανισμό, να είναι πιο ευπρόσβλητοι στον κοροναϊό.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr