Μία ιδιαίτερα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας (P. oceanica) με τη χρήση σπόρων, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, έπειτα από 3 μήνες προετοιμασίας.

Δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου της καρποφορίας των θαλάσσιων λιβαδιών, αυτός ο τρόπος φύτευσης λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια το περασμένο φθινόπωρο καταγράφηκε η ανθοφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, ενώ την άνοιξη σε πολλές ακτές του Αιγαίου καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση καρπών και σπόρων.

Έχοντας συλλέξει περισσότερους από 12.000 σπόρους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προετοίμασαν επί 3 μήνες τους την πειραματική φύτευση καταγράφοντας την ανάπτυξη τους τόσο σε συνθήκες εργαστηρίου, όσο και σε χώρους φύλαξης και ανάπτυξης μέσα στη θάλασσα.

Πηγή φωτογραφίας: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι βλαστοί έφτασαν στο κατάλληλο μέγεθος ήταν πλέον εφικτή και η φύτευση των υποβρύχιων κήπων. Εφαρμόστηκαν παράλληλα διαφορετικές πειραματικές πρακτικές φύτευσης, σε διάφορα βάθη, με στόχο να προσδιοριστούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι φύτευσης. Αυτό το καινοτόμο εγχείρημα έλαβε χώρα στο νησί των Λειψών στον κόλπο του υπό – δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας είναι τα ανεκτίμητα δάση των θαλασσών μας:

▪ Δεν είναι φύκη, είναι ένα ανώτερο είδος φυτού, αντίστοιχο με αυτά της στεριάς απ’ όπου και προέρχεται άλλωστε. Η Ποσειδωνία ανθοφορεί και καρποφορεί

▪ Σχηματίζουν βαθύ ρίζωμα με το οποίο συγκρατούν το ίζημα του πυθμένα και ουσιαστικά αποτελούν έναν ανεκτίμητο φυσικό φράχτη. Αυτό το καινοτόμο εγχείρημα έλαβε χώρα στο νησί των Λειψών στον κόλπο του υπό – δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

▪ Σε αυτά βασίζεται η καθαρότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών μας – εκεί ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων

▪ Συναντώνται μόνο στη Μεσόγειο από τα ρηχά νερά έως και σε 50 μέτρα βάθος

Πηγή φωτογραφίας: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

▪ Απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση. Είναι δηλαδή ένας ανεκτίμητος σύμμαχός μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

▪ Η καταστροφή ενός λιβαδιού Ποσειδωνίας συνεπάγεται τον αφανισμό ενός ολόκληρου οικοσυστήματος αλλά και την εκ νέου απελευθέρωση όλης της ποσότητας μπλε άνθρακα που αποθηκεύεται σε αυτά.

▪ Για να ανακάμψει ένα κατεστραμμένο λιβάδι απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών. Συνεπώς η αποτελεσματική προστασία τους είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Η φύτευση των υποβρύχιων κήπων

Στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος εδώ και 5 χρόνια υλοποιείται το δύσκολο εγχείρημα της υποβρύχιας επαναφύτευσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex Αγγλίας.

Οι μεθοδολογίες υποβρύχιας αναδάσωσης που εφαρμόζουμε έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών δημοσιεύσεων. Βασίζονται σε πρακτικές χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης, με τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί εκτεταμένη φύτευση σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Για τη φύτευση χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυσικά και βιοδιασπώμενα υλικά. Έως τώρα η φύτευση γινόταν αποκλειστικά με τη χρήση μοσχευμάτων – δηλαδή θραυσμάτων των φυτών που είχαν ξεριζωθεί από άγκυρες σκαφών ή από έντονη θαλασσοταραχή.

Πηγή φωτογραφίας: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Πηγή: in.gr