Οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της EE εκφράζουν τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις που ανακοίνωσε η Pfizer στις παραδόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» που «πλήττει την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».

Οι έξι κυβερνήσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις Pfizer-BioNTech προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα και διαφάνεια των έγκαιρων παραδόσεων» των εμβολίων κατά της Covid-19.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, η Pfizer και η BionTech, η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο, ενημέρωσαν πως οι παραδόσεις που είχαν συμφωνηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν σημαντικά.

Αναβάθμιση μονάδων

Νωρίτερα την Παρασκευή η Pfizer ανακοίνωσε ότι περιορίζει προσωρινά την παραγωγή του εμβολίου προκειμένου να αναβαθμίσει τη δυναμικότητα των μονάδων παραγωγής.

Η αναβάθμιση «θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές από το τέλος του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα προσφέρει όμως σημαντική αύξηση στην διαθεσιμότητα δόσεων στο τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο» ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι λαμβάνουν πλέον μικρότερο αριθμό δόσεων από ό,τι περίμεναν και διαμαρτύρονται για αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις.

Οι εταιρείες Pfizer and BioNTech έχουν συνάψει δύο συμβόλαια με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια 600 εκατομμυρίων δόσεων το 2021. Έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια 75 εκατομμυρίων δόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο και μεγαλύτερων ποσοτήτων αργότερα εντός του έτους. Παραμένει ωστόσο ασαφές πόσες δόσεις θα διανεμηθούν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Η Moderna έχει δεσμευθεί για την παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του Μαρτίου και 35 εκατομμυρίων κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Ακόμα 80 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν το 2021, αλλά χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Άγνωστο το χρονοδιάγραμμα για κάθε χώρα

Οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις σε καθεμία από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες αναμένεται ότι θα λαμβάνουν ποσότητες εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Η Pfizer δήλωσε ότι η πληροφορία είναι εμπιστευτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr