Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η διαμάχη για τη χρησιμότητα του αναμνηστικού εμβολιασμού κατά της Covid-1 στον γενικό πληθυσμό.

Ομάδα διακεκριμένων γιατρών και άλλων επιστημόνων ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακυρώσει το σχέδιο για χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους εμβολιασμένους Αμερικανούς, αποκαλύπτει την Παρασκευή το Politico.

Επικαλούμενο πέντε ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τι ειπώθηκε, το Politico αναφέρει ότι υπήρξε ένταση σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο και την ομάδα ανεξάρτητων ειδικών.

Πολλοί από τους ειδικούς διαφώνησαν με το κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δικαιολογούν την ευρεία χρήση αναμνηστικής δόσης για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να χορηγηθούν μόνο σε ευάλωτες ομάδες, υποστήριξαν.

Οι επιστήμονες φέρεται να ήρθαν σε κόντρα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η FDA και τα CDC αποφάσισαν να εγκρίνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer μόνο για άτομα 65 ετών και άνω και άλλες ευάλωτες ομάδες όπως το υγειονομικό προσωπικό.

Ο Μπάιντεν όμως προκάλεσε σύγχυση λίγες ώρες αργότερα, προαναγγέλλοντας ότι η επιπλέον δόση θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε όλους.

Το θέμα έχει προκαλέσει και εσωτερικές τριβές στην FDA, καθώς ειδικοί της υπηρεσίας είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τη γραμμή Μπάιντεν με άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση The Lancet.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από τις πλούσιες χώρες να αναβάλουν τον αναμνηστικό εμβολιασμό προκειμένου να διατεθεί η παραγωγή για την εμβολιαστική κάλυψη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna μόνο σε ασθενείς με σοβαρή εξασθένηση ή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση των αναμνηστικών δόσεων με άλλα εμβόλια δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr