«Τις ευθύνες της ΕΕ για την καθυστέρηση του εμβολιασμού και της υποταγής του στην κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών»  καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 12% δύο δόσεις, το 31% μία δόση

«Διανύουμε πλέον τον 16ο μήνα πανδημίας του κορονοϊού. Στην ΕΕ στις 6 Μαΐου 2021 τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 31 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι από την πανδημία ήταν 693 χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο εβδομάδες καταγράφηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα και 65.000 νεκροί από την πανδημία.

»Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, στο σύνολο της ΕΕ ο ECDC καταγράφει ότι μόλις 12% έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ περίπου 31% έχει λάβει μία δόση.

»Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει διαβεβαιώσεις – οι οποίες συνεχώς διαψεύδονται – για αύξηση της παράδοσης εμβολίων από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς με τους οποίους έχει υπογράψει συμβάσεις, όμως με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών και της επίδρασης των μεταλλάξεων, απομακρύνεται η αναγκαία επίτευξη της έγκαιρης ανοσίας του πληθυσμού.

Μεγάλες οι ευθύνες της Κομισιόν για τις καθυστερήσεις

»Ταυτόχρονα με το «άνοιγμα» της καπιταλιστικής οικονομίας, χωρίς ουσιαστικά προληπτικά μέτρα και με σχεδόν διαλυμένα τα δημόσια συστήματα υγείας ξαναδημιουργούνται οι όροι κινδύνου της υγείας και της ζωής του λαού» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «οι ευθύνες της ΕΕ και της Επιτροπής για τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό είναι μεγάλες.  Η παραγωγή και η πώληση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου δυνατού κέρδους, τα οποία αποτελούν ευρωενωσιακή πολιτική.

»Στον πόλεμο μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών που διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια της «αγοράς» και κερδών, στην αξιοποίηση των εμβολίων από τα καπιταλιστικά κράτη ακόμα και για τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς τους, όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι για την αμφισβήτηση της ασφάλειας  και τη δημιουργία ερωτημάτων για το ένα ή άλλο εμβόλιο.

Εμπόδια

»Σε αυτό το έδαφος ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις αναδεικνύουν την αξία των εμβολιασμών, την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζουν, αλλά ευνοούν την αναπαραγωγή του φόβου και των επιφυλάξεων στον πληθυσμό, δίνουν χώρο στην ανάπτυξη αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών απόψεων.

»Επιπλέον αποδεικνύεται ότι οι όροι και οι ρήτρες των συμβάσεων που υπέγραψε η Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες βάζουν εμπόδια  στον εμβολιασμό. Φράζουν το δρόμο στην αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους».

«Οι μελέτες, που λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη του εμβολιασμού, τοποθετούν τον εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού της ΕΕ στην καλύτερη περίπτωση το Δεκέμβριο του 2021. Η ΕΕ, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που κατατέθηκαν, επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει τον καθοριστικό χαρακτήρα που έχει το περιεχόμενο των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για να μην βλάψει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της αγοράς των εμβολίων «που είναι ιδιαίτερα δυναμική», «παίζοντας στα ζάρια» την υγεία και τη ζωή των λαών» σημειώνει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ.

Κατάργηση της πατέντας

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

— Πως τοποθετείται στο θέμα της πλήρους κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) που καλύπτουν τα εμβόλια, χωρίς καμία αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων;

— Πώς αιτιολογεί τις τεράστιες κι απαράδεκτες καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την αξιοποίηση όλων των ασφαλών, διαθέσιμων και αποτελεσματικών εμβολίων για τον δωρεάν και έγκαιρο εμβολιασμό των λαών;

— Θα δημοσιεύσει τα πλήρη, χωρίς περικοπές, κείμενα όλων των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι λαοί τις Ευρώπης τους όρους και τις ρήτρες των συμφωνιών για τα εμβόλια που έχουν πληρωθεί με τα δικά τους χρήματα;».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr