Ένα μεγάλο βήμα για τον ελβετικό στρατό – και πολύ μικρό για την ανθρωπότητα – έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, πλέον οι ένοπλες δυνάμεις της διάσημης για την ουδετερότητά της χώρας της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες… θα σταματήσουν να τις αναγκάζουν να φορούν ανδρικά εσώρουχα.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι νεοσύλλεκτες λαμβάνουν «χαλαρής εφαρμογής ανδρικά εσώρουχα, συχνά σε μεγάλα μεγέθη», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Σε ένα… πείραμα, όμως, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, ο ελβετικός στρατός ανακοίνωσε ότι πλέον οι γυναίκες θα λαμβάνουν δυο σετ γυναικείων εσωρούχων – ένα για τους ζεστούς και ένα για τους κρύους μήνες.

Έτσι, οι ελβετικές ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν να δουν το ποσοστό γυναικών που αποφασίζουν να στρατολογηθούν να αυξάνεται από το σημερινό 1% σε 10% μέσα σε μια δεκαετία.

«Η στολή είναι σχεδιασμένη για άνδρες, όμως αν ο στρατός θέλει όντως να γίνει πιο γυναικείος, είναι ανάγκη να λάβει και τα αντίστοιχα μέτρα», δήλωσε η βουλεύτρια Μαριάν Μπίντερ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Καϊ-Γκούναρ Ζίβερτ δήλωσε στην ελβετική ισοσελίδα Watson: «Η παλιά γενιά στολών δεν είναι αρκετά προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών».

Άλλα τμήματα της στολής, όπως επίσης και αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένων των σακιδίων και των προστατευτικών γιλέκων, βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία, σύμφωνα με τον Ζίβερτ.

Η υπουργός άμυνας, Βαϊόλα Άμχερντ, φέρεται να χαιρέτισε την κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της «συμβατότητας».

Οι γυναίκες των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνουν τα ίδια καθήκοντα με τους άνδρες μόλις από το 2004 και έπειτα. Μια γυναίκα στρατιωτικός δήλωσε ανώνυμα στο Watson ότι τα εσώρουχα «κάνουν τη διαφορά, είτε είσαι αναγκασμένη να κάνεις έρπειν με 27 κιλά εξοπλισμού, είτε κάθεσαι ήρεμα στην καρέκλα του γραφείου».

Η Ελβετία δεν είναι η μόνη χώρα που κάνει διακρίσεις στα… εσώρουχα του στρατού της.

Στις αρχές Μαρτίου, μαθεύτηκε ότι οι άνδρες πεζοναύτες των ΗΠΑ λάμβαναν επίδομα αντικατάστασης των εσωρούχων τους – δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τις γυναίκες, και έτσι αυτή η πολιτική πρόκειται να σταματήσει, σύμφωνα με το military.com. Η διαφορετική μεταχείριση ήρθε στο φως μέσα από μια έκθεση της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Λογοδοσίας που διαπίστωσε ότι ορισμένες γυναίκες στρατιωτικοί δαπανούσαν περισσότερα από $8.000 ίδια κεφάλαια στη διάρκεια της καριέρας τους για να προμηθευτούν ρούχα, ενώ οι άνδρες σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ακόμη και… ρέστα από τα επιδόματα που λάμβαναν.

Με πληροφορίες από Guardian

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr