Η ελβετική οικονομία μπορεί να χάσει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) λόγω του αντίκτυπου του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αναμένει το φετινό ΑΕΠ να διαμορφωθεί γύρω στα 652 δισ. ελβετικά φράγκα (687,26 δισ. δολάρια), συγκριτικά με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 712 δισ. φράγκα.

Για το 2021, αναμένει το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα 688 δισ. φράγκα, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 725 δισ. φράγκα.

«Θα χρειαστούν χρόνια για να το ξεπεράσουμε αυτό»

«Σε κατά κεφαλήν βάση, η κάμψη θα είναι τόσο άσχημη όσο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, εάν όχι χειρότερη», δήλωσε ο οικονομολόγος της κυβέρνησης Ρόναλντ Ιντεργκαντ.

«Θα χρειαστούν χρόνια για να το ξεπεράσουμε αυτό. Η οικονομία θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο της το 2022».

Η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων (SECO) προέβλεψε νωρίτερα υποχώρηση κατά 6,2% για την οικονομία το 2020, πριν από μια μέτρια ανάκαμψη το 2021.

Ο Ίντεργκαντ δήλωσε ότι χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεπεραστεί πλήρως ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην εξαγωγικού προσανατολισμού οικονομία, καθώς η ανεργία αυξάνεται και το εμπόριο παραπαίει λόγω της επιβράδυνσης σε άλλες χώρες.

«Το κρατικό χρέος θα αυξηθεί και το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών επίσης θα αυξηθεί, το οποίο ίσως οδηγήσει σε μείωση των δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters.

«Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα της COVID-19 και του πώς μπορεί αυτό να περιοριστεί. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και θα επιβράδυνε σημαντικά την ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Πηγή: in.gr