Αλλάζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά καθώς η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται μετά τις δύο ανείπωτες τραγωδίες που σημειώθηκαν και στις δύο χώρες.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν σταματήσει μετά τον σεισμό τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις που έκαναν, αλλά και οι ενέργειες αναθεωρητισμού, ενώ και η Τουρκία έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το γεγονός όμως το κλίμα βελτιώνεται αποτυπώνεται και στις επικοινωνίες που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι συμφώνησαν να επανεκκινήσει και με μεγαλύτερη συχνότητα ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας.

Σε αυτό το κλίμα σήμερα, Πέμπτη (9/3), ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, την πρώτη μάλιστα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Τούρκο ομόλογό του, για τις χιλιάδες θύματα και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στη γείτονα χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπισή τους.

Από πλευράς του ο κ. Ακάρ μετέφερε στον κ. Παναγιωτόπουλο τα συλλυπητήριά του για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Πηγή: in.gr