Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ερεύνησε την κατάσταση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας αποτελέσματα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την μελέτη, 115.000 παιδιά ζουν κάτω από οικονομικές συνθήκες που προσιδιάζουν στη φτώχεια.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες: την οικονομική και τη μη οικονομική φτώχεια. Η οικονομική φτώχεια σχετίζεται με τη διαβίωση, τη διατροφή και την απουσία ανεργίας των γονέων. Αντίθετα, η μη οικονομική φτώχεια αφορά την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση και την επαρκή ελεύθερη ώρα για τα παιδιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων:
– Περίπου 62.877 παιδιά βιώνουν γενική φτώχεια.
– Σχεδόν 115.000 παιδιά υποφέρουν από οικονομική φτώχεια.
– Περίπου 146.996 παιδιά επηρεάζονται από μη οικονομική φτώχεια.

Ευτυχώς, παρατηρείται μια ελαφρά μείωση της γενικής παιδικής φτώχειας κατά 0,4% στο σχολικό έτος 2022-2023. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής παιδικής φτώχειας, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% την ίδια περίοδο.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας αποτελεί λοιπόν μια ευκαιρία απολογισμού και αξιολόγησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας που αυτή προκαλεί στους συμπολίτες μας.

Πηγή: ethnos.gr