Μαθητές σε δημοτικό σχολείο (ΙΝΤΙΜΕ/ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)

Κρούσμα ψώρας εντοπίστηκε σε μαθητή του 3ου ειδικού δημοτικού σχολείου Χανίων την Πέμπτη. Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για «νορβηγική ψώρα», μια σοβαρή μορφή της νόσου που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις, όπως σπυράκια και εξανθήματα.

Το σχολείο έκλεισε αμέσως και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, πραγματοποιήθηκε σχολαστική καθαριότητα από τους καθαριστές του δήμου Χανίων, ακολουθούμενη από απολύμανση από συνεργείο εργολάβου. Ο κ. Βαρδάκης πρόσθεσε ότι ο Δήμος περιμένει οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές σχετικά με την πιθανή παραμονή του σχολείου κλειστού.

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί δεύτερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ή άτομα με συμπτώματα, ενώ το κρούσμα του παιδιού σχετίζεται με το οικογενειακό του περιβάλλον.

Για προληπτικούς λόγους, σε όλους τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου δόθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη, μέσω ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που πρέπει να λάβουν ανεξαρτήτως αν εμφανίζουν συμπτώματα. Το κρούσμα αντιμετωπίζεται με συστηματική ιατρική αγωγή και το παιδί θα παραμείνει εκτός σχολείου μέχρι να αποθεραπευτεί πλήρως. Επίσης, προτάθηκε προληπτική αγωγή με λοσιόν σε εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων.

Η νορβηγική ψώρα είναι μια πιο βαρύτατη και μεταδοτική μορφή της ψώρας, με μεγάλο φορτίο παρασίτων, και συνήθως καταγράφεται σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία. Η μετάδοσή της γίνεται κυρίως μέσω παρατεταμένης δερματικής επαφής ή μέσω αντικειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον πάσχοντα.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο κνησμό, ιδιαίτερα τις νύχτες, και δερματικές βλάβες, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, στους καρπούς, σε αγκώνες και μασχάλες.

Πηγή: ethnos.gr