Ένοχος για υπεξαίρεση πρώην δήμαρχος της Έδεσσας

Πέντε χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πρώην δήμαρχο Έδεσσας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την κατηγορία της απιστίας. Ο δήμαρχος κρίθηκε ένοχος για ευθύνες σχετικές με έλλειμμα άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταγραφεί στα ταμεία του δήμου κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 2001 έως το 2010. Μαζί του, καταδικάστηκε και η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου.

Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους, καθώς η ποινή τους έχει ανασταλτική δύναμη. Εντύπωση προκαλεί ότι κατά την ίδια υπόθεση, οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί το Νοέμβριο του 2021 λόγω έλλειψης δόλου, αλλά η απόφαση της τότε δίκης αμφισβητήθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε να επανεξεταστεί.

Η κατηγορία αναφέρεται ότι ο πρώην δήμαρχος και η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών δεν προέβησαν σε απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τις διαχειριστικές πράξεις του ταμία του δήμου, ο οποίος είχε αποβιώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι κατηγορίες συμπεριλάμβαναν την αταξία στους λογαριασμούς εσόδων και εξόδων, ενώ κατά την απολογία τους, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ο δήμος είχε προσλάβει ορκωτούς λογιστές από το 2002, οι οποίοι δεν είχαν εντοπίσει ελλείμματα.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για δόλο ή ιδιοτελή κίνητρα. Ωστόσο, οι δικαστές δεν συμφώνησαν με αυτή την εκτίμηση και καταδίκασαν τους κατηγορούμενους, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή των νόμων.

Πηγή: ethnos.gr