«Οδύσσεια» για 13χρονο με αυτισμό / video capture – Eurokinissi

Εδώ και έντεκα συνεχόμενες νύχτες από τη 29η Σεπτεμβρίου, ο 13χρονος Νικόλας, που πάσχει από αυτισμό, μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο στην Αττική, κοιμώντας σε διαφορετικό ίδρυμα κάθε βράδυ. Σε μερικές περιπτώσεις, αναγκάζεται να κοιμάται σε γραφείο πάνω σε φορείο, λόγω της έλλειψης κατάλληλης κλίνης. Η κατάσταση αυτή προκύπτει, εν μέρει, από την έλλειψη προσοχής και ανθρωπιάς των αρμόδιων για την εύρεση λύσης.

Η μητέρα του Νικόλα, Χρύσα Καραβά, και η 23χρονη αδελφή του, Μαντώ, είναι συνεχώς στο πλευρό του προσπαθώντας να τον ηρεμήσουν, εγκαταλείποντας τις προσωπικές τους υποχρεώσεις. Σε μια μάλιστα περίπτωση, ήταν πρόθυμες να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε κλίνη κλειστού τύπου, αλλά τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η διαδικασία από άνωθεν οδηγίες, χωρίς καμία εξήγηση.

Η «Οδύσσεια» του Νικόλα ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν παρουσίασε επιθετική συμπεριφορά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Παρά το ότι οι γιατροί δήλωσαν πως χρειάζεται νοσηλεία, η αίτηση για κατάλληλη κλίνη συναντά συνεχώς εμπόδια. Στις 2 Οκτωβρίου, βρέθηκαν στο «Τζάνειο», αλλά οι κλίνες ήταν ανοιχτού τύπου και δεν ήταν δυνατόν να νοσηλευτεί εκεί. Η πορεία τους συνεχίζεται με αποτυχημένες μεταφορές και στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Νικόλας χτύπησε μία δασκάλα στο σχολείο του, γεγονός που οδήγησε τη μητέρα του να αναζητήσει εκ νέου βοήθεια από τους γιατρούς και την εισαγγελία. Με τη συνδρομή της εισαγγελέως, προγράφηκε να μεταφερθεί στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, αλλά στις 9 Οκτωβρίου, η διαδικασία ακυρώθηκε για άγνωστο λόγο.

Η αδελφή του, μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο κατέγραψε την ταλαιπωρία του Νικόλα με σκοπό να ενημερώσει το κοινό και να ασκήσει πίεση στους αρμόδιους για μια λύση. Αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από πολίτες, αλλά η οικογένεια παραμένει απελπισμένη, περιμένοντας μια λύση στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παιδί τους.

Η οικογένεια βρίσκεται σε διαρκή αναμονή και ανησυχία, καθώς συνεχίζουν να μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς καμία σταθερή λύση. Η υπομονή και η επιμονή τους είναι αξιοθαύμαστες, αλλά οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται πως παραμένουν αδιάφοροι απέναντι στην κατάσταση αυτή. Πηγή: ethnos.gr