Μολδαβία/AP

Η ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε το κλίμα «πρωτοφανούς ανάμειξης» εκ μέρους της Ρωσίας, όπως καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο, τόνισε ότι η διαδικασία διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού με σκοπό την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι πολίτες ενέκριναν την εγγραφή στον νόμο για την υποψηφιότητα της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνοντας το 50,17% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων. Στην αρχή, το «όχι» υπερείχε, όμως η ενσωμάτωση των ψήφων από τη μολδαβική διασπορά άλλαξε την κατάσταση.

Στις προεδρικές εκλογές, η Μάγια Σάντου, 52 ετών, κατέλαβε την πρώτη θέση με το 42% των ψήφων, αλλά αναμένεται να αντιμετωπίσει σφοδρό ανταγωνισμό από τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο, ο οποίος συγκέντρωσε το 26%. Ο Στογιάνογλο, πρώην εισαγγελέας και υποψήφιος που στηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές, έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ψήφους από μικρότερους υποψηφίους.

Το Κρεμλίνο αντέτεινε ότι υπάρχουν «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος και εξέφρασε αμφιβολίες για την αύξηση των ψήφων υπέρ της Σάντου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες περί παρέμβασης ξένων δυνάμεων στις εκλογές.

Η διαδικασία των εκλογών και του δημοψηφίσματος ήταν κρίσιμη για το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, καθώς η Μολδαβία προσπαθεί να προωθήσει την πορεία της προς την Ευρώπη, με αντίκτυπο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Πηγή: ethnos.gr